Den amerikanska läkemedelstillverkaren Eli Lilly meddelar att dess prövningsläkemedel "donanemab" mot Alzheimers sjukdom har visat tydligt positiva resultat i den tredje fasen av dess utveckling.
Läkemedelstillverkarens studie har visat att de som behandlats med donanemab fick 35 procents lägre kognitiv och funktionell försämring vid tidig Alzheimers sjukdom än de som fick placebo. Detta under en period av 18 månader.
Antikroppar
Prövningsläkemedlet är en antikropp som syftar till att bromsa utvecklingen av sjukdomen.
– Man tror att Alzheimers sjukdom drivs av ansamling av proteinklumpar, förklarar Henrik Zetterberg, överläkare och professor vid Göteborgs universitet.
– Det som har dykt upp nu är att man med antikroppar kan få kroppen att äta upp proteinklumparna, fortsätter han.
Metoden är inte ny i sig, utan den tredje i sitt slag som blivit godkänt.
Enligt Henrik Zetterberg visar dock de nya positiva resultaten att forskningen går på rätt väg och att fältet kan gå vidare framåt:
– Med tre olika antikroppar som alla visat på samma resultat så tycker jag att det verkligen visar att konceptet är rätt, påpekar han.
"Så fort som möjligt"
I ett pressmeddelande uppger Eli Lilly även att bolaget planerar att ansöka "så fort som möjligt" om godkännande från amerikanska läkemedelsverket FDA.
Om läkemedlet godkänns får det förskrivas i USA och användas inom vården.
Eftersom Eli Lillys studie fokuserar på patienter med tidiga symtom kommer troligen inte det nya läkemedlet vara effektivt på personer med mer utvecklad Alzheimers sjukdom, enligt Henrik Zetterberg. Detta på grund av att sjukdomen redan har orsakat för mycket hjärnskador.
Rättad: I en tidigare version av texten fanns en felaktig siffra om läkemedelskandidatens effekt hos patienterna.