Nya fynd på Gotska Sandön: Hamn från järnåldern

Arkeologer har grävt fram vad som tros vara en 2 000 år gammal hamn på Gotska Sandön. På samma plats har man tidigare i år även hittat mynt från romartiden.

Arkeologer har grävt fram vad som tros vara en 2|000 år gammal hamn på Gotska Sandön. Arkivbild.

Arkeologer har grävt fram vad som tros vara en 2|000 år gammal hamn på Gotska Sandön. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vetenskap2023-09-18 04:30

De nya fynden omfattar omkring 20 eldstäder eller härdar på stranden. Det rör sig inte om någon hamnanläggning med bryggor, men arkeologerna tror att människor varit här, dragit upp båtar och haft ett läger på platsen.

Tidigare har arkeologer hittat både mynt från romartiden och eldstäder på platsen, men vid denna undersökning har man även grävt fram en av härdarna. Kol-14-analyser visar att platsen användes för cirka 2 000 år sedan, och man kan därmed koppla den till de tidigare hittade mynten som är från samma tid.

Johan Rönnby, professor i marinarkeologi vid Södertörns högskola som deltar i utgrävningarna, gissar att platsen kan ha koppling till den säljakt man vet ägde rum här.

"Det är jättespännande och väcker frågor om vad man gjorde här ute runt Kristi födelse. Det är det vi ska försöka ta reda på", säger han i ett pressmeddelande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!