Rosa giftjuice kan bli effektiv myggfälla

En rosa giftcocktail kan bli ett nytt vapen mot myggor på svenska uteplatser – och mot svåra smittor i hårt drabbade länder. Den blodlösa blandningen tycks kunna ta kål på de värsta blodsugarna utan att drabba andra insekter.

En labbmygga som sugit i sig rödbetsbaserad giftjuice, vilken lyser igenom dess kropp.

En labbmygga som sugit i sig rödbetsbaserad giftjuice, vilken lyser igenom dess kropp.

Foto: Melika Hajkazemian/Stockholms universitet/TT

Vetenskap2021-10-12 06:31

Forskare vid Stockholms universitet har tagit fram ett giftigt recept som påminner om blod och ser ut att kunna locka blodsugande myggor nästan lika bra. Det baseras på rödbetsjuice och när myggorna har sugit i sig det har deras kroppar lyst upp i rosa.

– Vi lurade dem, de drack det och sedan dog de efter olika lång tid beroende på hur stora de var. Alla var döda inom 350 minuter, säger Noushin Emami, som har lett forskningen vid Stockholms universitet och också är biträdande professor vid Greenwich-universitetet i London.

Rönen, som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Nature, öppnar för mer riktade insatser mot blodsugande myggor som kan sprida till exempel malaria, denguefeber eller zikavirusinfektion.

"Som smaskig pizza"

I rödbetsjuicen blandas ett särskilt lockmedel, en nedbrytningsprodukt från malariaparasiter kallad HMBPP. Emami och hennes kollegor upptäckte dess dragningskraft för några år sedan och har experimenterat med det sedan dess.

– Det kan tillsättas i kaffe, som myggor aldrig annars vill ha, varpå de luras att tro att det är bra för dem. Molekylen kan ses som en väldigt smaskig pizza för myggorna, säger hon till TT.

När labbmyggor fick välja mellan fyra blandningar med olika gifter och en giftfri blandning var det inget självklart val. En av giftblandningarna var ungefär lika populär som kontrollvätskan.

Många bekämpningsmedel som används mot myggor baseras på socker och lockar andra insekter i döden. Den här blandningen har en mer avgränsad måltavla.

– Vi dödar myggorna, men påverkar inte bin, fjärilar eller andra insekter vi har i naturen. Och när det gäller myggorna så dödar det inte alla, utan bara "värstingarna", de som vill bita människor, säger Noushin Emami.

Olika målgrupper

Medlet ska i ett nästa steg testas på fältet, möjligen i större omfång på myggpopulationer i Afrika.

Som Noushin Emami ser det skulle det i framtiden kunna användas både för att avvärja mygg i den egna trädgården och som en del av större insatser mot endemiska sjukdomar i utvecklingsländer.

– Det kommer att vara vissa som använder det för bekvämlighet och vissa som använder det både för bekvämlighet och för att undkomma smittobärare, säger Emami.

Fakta: Blodsugande honor

Myggor kan vara en plåga sommarkvällar när den luktar och känner sig fram till ett varmblodigt djur – såsom en människa.

Det är bara honorna som suger blod, medan hanarna dricker nektar från blommor. Honan har ett vasst sugrör vid munnen som hon kan sticka genom huden, till exempel på en människa. En vätska förhindrar blodet från att stelna. Sedan suger hon upp så mycket blod hon orkar. Honan behöver blodet eftersom hon ska lägga ägg. Myggorna lägger äggen i vattenpölar och diken. Där lever också mygglarverna.

Källa: Nationalencyklopedin

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!