Så kan elektricitet snabba på läkning av sår

Kroniska och svårläkta sår kan ställa till med stora problem för äldre och diabetiker. Men elektricitet kan läka såren tre gånger så fort, visar en ny studie från Chalmers.

Ny forskning från Chalmers tekniska högskola och Freiburgs universitet i Tyskland visar att sår på odlade hudceller som stimuleras med elektrisk spänning läker tre gånger snabbare. Arkivbild.

Ny forskning från Chalmers tekniska högskola och Freiburgs universitet i Tyskland visar att sår på odlade hudceller som stimuleras med elektrisk spänning läker tre gånger snabbare. Arkivbild.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Vetenskap2023-04-18 18:22

För personer med nedsatt blodcirkulation, diabetes eller ryggmärgsskada – vilket försämrar sårläkningsförmågan – finns en förhöjd risk för infektioner och kroniska sår. I värsta fall kan det leda till amputation.

"Kroniska sår är ett enormt samhällsproblem som man inte pratar så mycket om", säger Maria Asplund, biträdande professor i bioelektronik vid Chalmers, i ett pressmeddelande.

Hon är forskningsledare för ett projekt som utvecklat en metod som får sår att läka tre gånger så fort. Metoden bygger på en idé om att hudceller är elektrotaktiska, vilket innebär att de ”vandrar” i elektriska fält.

"För att kunna studera exakt hur det sker vid sår har vi utvecklat ett slags bio-chip, där vi har odlat hudceller som får bilda hud som vi sedan gör ett pyttelitet sår i. När vi sedan stimulerade såret med ett elektriskt spänningsfält kunde vi se att läkningen skedde tre gånger så snabbt jämfört med huden som fick läka utan elektrisk stimulering", säger Maria Asplund.

Fakta: Studien

Studien ”Bioelectronic microfluidic wound healing: a platform for investigating direct current stimulation of injured cell collectives” har publicerats i tidskriften Lab on a Chip. Forskarna bakom studien är verksamma vid Chalmers tekniska högskola och Freiburgs universitet i Tyskland.

I sin studie kunde forskarna visa att sårläkningen på en konstruerad hud som stimulerades med elektrisk spänning var tre gånger så snabb som hud som fick läka på naturlig väg. Spänningsfältet som användes var lågt, runt 200 millivolt per millimeter, och påverkade inte cellerna negativt.

Forskningsprojektet startade 2018 och är finansierat av Europeiska forskningsrådet.

Källa: Chalmers

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!