Forskarnas upptäckt visar att mikroplaster kan ta sig runt i kroppen och till exempel skulle kunna sätta sig i organ. Exakt vilken påverkan det har på vår hälsa är dock än så länge okänt.
– Den stora frågan är vad som händer i våra kroppar, säger professor Dick Vethaak, ekotoxikolog vid Vrije Universiteit i Amsterdam, till The Guardian.
22 personer studerades
Forskarna vet till exempel inte om mikroplasterna stannar kvar i kroppen, om de riskerar att ansamlas i vissa särskilda organ eller om de kan ta sig igenom blod-hjärnbarriären.
I studien analyserades blodprover från 22 friska vuxna donatorer. Tack vare teknik som kan upptäcka och analysera partiklar som är blott 0,0007 millimeter stora fann forskarna plastpartiklar i blodet hos 17 av testpersonerna. I hälften av fallen hittade forskarna pet-plast, som används för att tillverka plastflaskor. Man fann även till exempel spår av plaster som används i plastkassar och matförpackningar.
Fler studier
En del blodprover innehöll två eller tre olika sorters plaster, men överlag varierade både mängden plast och vilka sorters plast man hittade stort mellan de olika testpersonerna, vilket kan tyda på att plasten i blodet påverkades av vilka typer och hur mycket plast testpersonerna hade utsatts för kort innan testet.
– Vi måste expandera forskningen och öka antalet prover, antalet polymerer som undersöks, med mera, förklarar Dick Vethaak och säger att flera studier redan pågår.
Plastskärp finns i dag över allt på jorden och mikroplaster har hittats på såväl Mount Everest som nere i havsdjupen. Det är väl känt att människor får i sig små plastpartiklar via maten, dricksvatten eller luften.
Studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Environment International.