Tar 10 000 tupplurar – om dagen

Oroar du dig för upphackad sömn? Du ligger nog ändå i lä jämfört med pingvinen som går runt på att dåsa till tusentals gånger om dagen. Fyndet saknar motstycke, enligt forskarna.

Kort men gott. Hakremspingvinen sover bara några sekunder åt gången för att kunna hålla vakt. Arkivbild.

Kort men gott. Hakremspingvinen sover bara några sekunder åt gången för att kunna hålla vakt. Arkivbild.

Foto: Won Young Lee/AP/TT

Vetenskap2023-12-01 19:18

Den nya studien visar att hakremspingviner faller i sömn mer än 10 000 gånger om dagen. På så vis får de goda elva timmars sömn – men aldrig i några längre perioder. Tupplurarna varade nämligen i snitt fyra sekunder.

Forskare har studerat 14 hakremspingviner i Antarktis genom att bland annat filma dem och mäta deras hjärnaktivitet med så kallad elektroencefalografi (EEG).

Under häckningen behöver en av hakremspingvinerna i ett par vakta boet med ägg eller ungar när den andra är i väg och letar mat – ofta flera dagar i sträck. Att då falla i sömn under någon längre stund skulle vara ett utmärkt tillfälle för hungriga rovfåglar att slå till.

Att då i stället nicka till tusentals gånger gör att pingvinerna kan tillgodose sitt sömnbehov utan att tappa koll på ungar och ägg, enligt forskarna.

De menar att fyndet ”saknar motstycke” – även bland pingviner. Tidigare studier har visat att kejsarpingviner i fångenskap har liknande perioder av ”dåsighet”, men inte alls i samma omfattning.

I djurvärlden verkar alltså ”mikrosömn” kunna fungera, men för människor kan det snarare vara till nackdel – åtminstone om de infaller när man kör ett fordon, konstaterar forskarna i tidskriften Science där studien publiceras.

Forskarna är verksamma vid bland annat Neuroscience research center i Lyon, Frankrike.

Fakta: Pingviner

Hakremspingvinen är en av närmare 20 olika sorters pingviner.

Vilda pingviner finns på södra halvklotet: i Antarktis, på Nya Zeeland, i vissa delar av Sydamerika och i södra Afrika, bland annat.

Fjäderdräkten är tät och vattenavvisande, och huden är belagd med ett ordentligt fettlager som gör att pingvinen kan hålla sig varm.

Pingviner har vingar men kan inte flyga, utan de använder vingarna som åror när de simmar. De är även skickliga dykare. Till exempel kan kejsarpingvinen dyka så djupt som 250 meter och stanna under ytan i 18 minuter.

Källor: Birdlife Sverige, Naturhistoriska riksmuseet, WWF

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!