Temperatur och utdöende hänger ihop

Kraftiga temperaturförändringar kan vara en av huvudorsakerna till flera massutdöenden i jordens historia. När temperaturen steg eller sjönk med drygt sju grader blev det för mycket för en stor andel av djur- och växtarterna.

Dramatiska höjningar eller sänkningar av temperaturen på jorden har varit en huvudorsak till flera massutdöenden i jordens historia.

Dramatiska höjningar eller sänkningar av temperaturen på jorden har varit en huvudorsak till flera massutdöenden i jordens historia.

Foto: Mark Wilson/AP/TT

Vetenskap2022-07-31 21:37

Det hävdar japanska forskare i en studie som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Biogeosciences.

Att klimat och temperatur har spelat en avgörande för livets historia på jorden är välkänt, men detta är första gången någon har så starkt kopplat samman storleken på olika massutdöenden med specifika temperaturer.

Tio minusgrader

Normalt räknar forskarna med fem massutdöenden, varav det senaste inträffade för 66 miljoner år sedan då dinosaurierna och en rad andra grupper utplånades när jorden kolliderade med en främmande himlakropp.

Kollisionen var naturligtvis i sig förödande, liksom en rad andra följdeffekter. Men i studien påpekas att temperaturförändringen som följde på smällen var så stor att den uppenbarligen var en huvudfaktor bakom krisen. De enorma mängderna med sot som letade sig upp i atmosfären ledde till en nedkylning globalt på runt tio grader.

Tio plusgrader

Det värsta av alla massutdöenden, vid slutet av permperioden för 252 miljoner år sedan, ledde däremot till en dramatisk värmechock. Temperaturerna på jorden steg med runt tio grader, vilket innebar döden för en majoritet av planetens arter. Slutsatsen blir att ju större temperaturförändringen är, desto större blir utdöendet.

Frågan är om de nya rönen har någon bäring på den pågående klimatförändringen. Forskarna påpekar att det inte finns mycket som talar för att temperaturhöjningen kommer att nå nivåer av samma magnitud som under de fem stora kriserna. Mycket beror också på hur pass gradvis förändringen blir.

Fakta: Massutdöenden

Med massutdöende avses en kris då minst 70 procent av arterna på jorden utplånas på relativt kort tid. Forskarna räknar med fem massutdöenden i jordens historia under de senaste 500 årmiljonerna:

+ Slutet av ordovicium för 443 miljoner år sedan. Cirka 85 procent av alla arter dog ut.

+ Slutet av devon för 372-359 miljoner år sedan. Cirka 70 procent av arterna utplånades.

+ Slutet av perm för 252 miljoner år sedan. Cirka 93 procent av alla arter försvann. Det största massutdöendet.

+ Slutet av trias och början av jura för 201 miljoner år sedan. Runt 70 procent av arterna dog ut.

+ Slutet av krita för 66 miljoner år sedan. Cirka 75 procent av arterna utplånades.

Källa: Biogeosciences

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!