Urgamla fiskfossiler avslöjar vårt ursprung

Uppkomsten av de första käkarna med tänder var en av de viktigaste händelserna i livets historia på jorden. Nu har forskare i Kina funnit fossil av käkförsedda fiskar med den häpnadsväckande åldern av nästan 440 miljoner år. De är våra äldsta kända anmödrar med tänder.

Nya fossilfynd i Kina visar utvecklingen av några av de tidigaste käkförsedda fiskarna. På bilden hajsläktingen Qianodus duplicis som levde för 439 miljoner år sedan. Dess tänder är de äldsta tänder som vetenskapen känner.

Nya fossilfynd i Kina visar utvecklingen av några av de tidigaste käkförsedda fiskarna. På bilden hajsläktingen Qianodus duplicis som levde för 439 miljoner år sedan. Dess tänder är de äldsta tänder som vetenskapen känner.

Foto: Heming Zhang/AP/TT

Vetenskap2022-10-10 05:45

Vill man hårdra det hela en smula skulle man kunna säga att vi alla är en slags fiskar. Det var fiskar som tog sig upp på land som gav upphov till groddjur, reptiler och däggdjur, inklusive människor. De nyupptäckta fiskarna var början på den processen.

Totalt rör det sig om en mångfald av arter, några av dem perfekt bevarade, i två fossilförande sedimentära lager nära Chongqing i södra delen av Kina, 436 och 439 miljoner år gamla.

Upptäckten, som beskrivs i Nature, visar att de käkförsedda fiskarna – som utvecklades från primitiva käklösa fiskar – har en längre historia med rötter längre tillbaka i tiden än vad de flesta anat. Studier har antytt att de första arterna med äkta käkar uppstod för bortåt 460–470 miljoner år sedan. De nyupptäckta fossilen ligger med andra ord ganska nära den tidpunkt då våra käkar och tänder såg dagens ljus.

Vi är alla benfiskar

Moderna käkförsedda fiskar tillhör två separata grenar på det evolutionära trädet, dels broskfiskarna, exempelvis hajar och rockor, dels benfiskarna som innefattar merparten av alla arter – ålfiskar, sillfiskar, torskfiskar, laxfiskar, lungfiskar, med flera. Det är den senare grenen vi själva tillhör.

– Vi är alla i grunden benfiskar, säger Per Ahlberg, paleontolog vid Uppsala universitet, och en av forskarna bakom beskrivningen av de nya fossilen.

De äldsta tänderna

Intressant nog finns det tydliga representanter för båda linjerna bland de kinesiska fynden. Fyra käkförsedda arter beskrivs närmare i Nature, vara tre är tydliga hajsläktingar. En av dessa, Qianodus duplicis, bar på tänder, de äldsta bevis för tänder vi känner.

Tänderna medförde att en ny värld föddes. De primitiva käklösa fiskarna, föregångarna till de käkförsedda fiskarna, livnärde sig på att dammsuga upp smådjur från havsbottnen. När de riktiga käkarna och tänderna gjorde sin debut var det första gången som ryggradsdjuren blev verkliga rovdjur som kunde bitas och slita itu större byten.

– -vDe käkförsedda fiskarna gav upphov till riktig predation. Det var första gången våra förfäder gav sig in på rovdjursspåret, säger Per Ahlberg.

Fakta: Fiskarnas evolution

Fiskarna har en lång och komplicerad utvecklingshistoria. Dessutom är det i strikt bemärkelse inkorrekt att bunta samman exempelvis hajar med abborrar och kalla dem båda "fiskar", eftersom abborren är närmare släkt med oss själva än med hajarna.

De äldsta kända arterna uppstod för runt 520 miljoner år sedan. De saknade helt käkar, och tros ha levt på smådjur. Med tiden, sannolikt för 460–470 miljoner år sedan, utvecklades de första käkförsedda arterna. De delade tidigt upp sig på två linjer, broskfiskarna (hajar och rockor) och benfiskarna (alla övriga arter). En gren av benfiskarna, de så kallade lobfeniga fiskarna, tog sig så småningom upp på land och utvecklades till groddjur, reptiler och däggdjur.

Källa: Uppsala universitet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!