Megalodon tros vara den största fisk som levt på jorden. Fossila lämningar antyder att den kunde väga upp till 50 ton och vara omkring 15 meter lång. Forskare har länge försökt ta reda på varför den dog ut för omkring 3,5 miljoner år sedan. De rådande teorierna är att det var förändringar i klimat och brist på föda som slog ut jättehajen.
Nu har forskare från bland annat Tyskland och USA hittat ledtrådar som pekar mot att just konkurrens om mat kan ha varit en bidragande orsak. Resultaten publiceras i Nature Communications.
Genom att undersöka fossil av tänder har de hittat spår som pekar mot att vithajen och megalodon hade samma typ av diet. Detta kan enligt forskarna ha bidragit till att den enorma hajen dog ut.
Metoden som forskarna har använt är att ta reda på förekomsten av zink, eller rättare sagt en isotop av zink, i flera olika både nu levande och utdöda hajars tänder. Zink lagras i tandemaljen och förekomst av ämnet är en etablerad metod för att avslöja vad ett djur har livnärt sig på.
Slutsatsen är att just megalodon och vithaj kan ha konkurrerat om maten när de samexisterade under pliocenepoken (5,3–2,6 miljoner år före vår tid).
Forskarna bakom studien skriver att det troligen finns flera olika orsaker till att megalodon dog ut men att konkurrens om föda kan vara en av d em.