WWF: 380 nya arter funna i Sydostasien

Hundratals nya växter och djur har de senaste åren upptäckts i Sydostasien. Men skogsavverkning och industrialisering hotar att utrota många arter, varnar Världsnaturfonden (WWF) i en ny rapport.

Dendrobium fuscifaucium är en av arterna som upptäcktes i Mekongregionen i Sydostasien.

Dendrobium fuscifaucium är en av arterna som upptäcktes i Mekongregionen i Sydostasien.

Foto: Keooudone Souvannakhoummane/WWF/TT

Vetenskap2023-05-22 20:51

– Det finns jättemycket fler arter att upptäcka, men att vi fortfarande hittar nya arter är spännande i sig eftersom naturen är under press i dag, säger Louise Carlsson, naturvårdsexpert vid WWF.

I rapporten listas 380 nya arter, beskrivna av forskare under åren 2020–2021, som har upptäckts i fem länder: Kambodja, Laos, Myanmar, Thailand och Vietnam.

Sammanlagt handlar det om 290 växter, 19 fiskar, 24 groddjur, 46 kräldjur och 1 däggdjur. De 380 nya arterna är alla växter och ryggradsdjur. Insekter ingår till exempel inte i rapporten, påpekar Louise Carlsson.

Extremt giftig

Bland de nya upptäckta arterna finns till exempel en extremt giftig orm som döpts efter en ormgudinna i en kinesisk myt och en geckoödla som upptäcktes nära Laos huvudstad Vientiane.

Många djur och växter som nämns i rapporten samlades in av forskare för många år sedan, och först under senare år har de bekräftats vara nya arter. Men även om de nyupptäckta arterna är nya för vetenskapen har de troligen funnits i regionen i miljontals år, enligt WWF.

I de aktuella länderna finns flera hotade arter som tiger och asiatisk elefant. Regionen präglas av en biologisk mångfald som leder till att många arter upptäcks varje år.

Många dör ut

Enligt rapporten visar de nya upptäckta arterna att "regionen fortfarande är en fruktbar grund för vetenskaplig utforskning och en hotspot för artmångfald".

Men många arter dör ut innan de upptäckts, understryker WWF, bland annat på grund av att deras livsmiljöer förstörs, sjukdomar som sprids av människor och konkurrens från invasiva arter.

– De senaste åren har den här regionen utsatts för en enorm press från avskogning, vägbyggen och städer som breder ut sig, säger Louise Carlsson.

Enligt rapporten måste arterna och deras livsmiljöer skyddas för att bevara mångfalden i regionen.

Fakta: Rödlistan

Rödlistan, som sammanställs av Internationella naturvårdsunionen IUCN och uppdateras årligen, innehåller för tillfället 147 517 arter av växter och djur. Över en fjärdedel av dem, 28 procent, bedöms vara utrotningshotade.

Listan har med tiden blivit den mest omfattande informationskällan över tillståndet för världens djur och växter. Arterna klassas i olika kategorier, från livskraftiga till utdöda.

Andelen utrotningshotande arter inom varje kategori:

41 procent av alla groddjur

37 procent av hajarna och rockorna

34 procent av barrväxterna

33 procent av korallerna

27 procent av däggdjuren

21 procent av reptilerna

13 procent av fåglarna

69 procent av kottepalmerna

Källa: IUCN

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!