Över 200 barn har vräkts – hittills i år

Under flera år minskade antalet barn som berörs av vräkning. Sedan 2018 har dock siffran stigit. Men nu ser siffrorna ut att stanna av.

Kronofogden har fått i uppdrag av regeringen att stärka den lokala samverkan kring vräkningar

Kronofogden har fått i uppdrag av regeringen att stärka den lokala samverkan kring vräkningar

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Vräkningar2022-10-17 07:14

Under årets första sex månader blev 269 barn av med sitt hem i samband med att deras föräldrar vräktes – vilket är färre jämfört med första halvåret i förra året. Där räknas även fall in där den ena föräldern förlorat sitt hem. Sammanlagt blev 145 barnfamiljer vräkta.

Men det finns stora geografiska skillnader.

– I Dalarna, Stockholm och Skåne ökar antalet barn som berörs av vräkning, medan Västmanland, Västra Götaland och Örebro går åt andra hållet, säger Davor Vuleta, analytiker på Kronofogden i ett pressmeddelande.

Kronofogden har med anledning av detta fått i uppdrag av regeringen att stärka den lokala samverkan mellan hyresvärdar och socialtjänst kring det vräkningsförebyggande arbetet.

– Vi vet att hyresvärdar och hyresgäster ofta löser situationen utan vår inblandning, och vi ser att många hyresvärdar återkallar sina ansökningar om vräkning, säger Reza Saleh Baars, sektionschef på Kronofogden i pressmeddelandet, och fortsätter:

– Nu vill vi att fler kommuner och hyresvärdar ska arbeta än mer aktivt och förebyggande så att färre vräks, särskilt när det finns barn inblandade. Ett sätt är till exempel att hyresvärden kontaktar hyresgästen redan vid den första uteblivna betalningen och tillsammans försöker hitta en lösning, säger Reza Saleh Baars.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!