– Jag är väldigt nedstämd av detta. Jag trodde aldrig att den gränsen skulle gås över, säger Maria Olsson, kyrkoherde i Löderups församling, till TT.
Den ena stulna urnan gravsattes i slutet av 1950-talet, den andra i slutet av 1990-talet. När stölden upptäcktes kontaktades gravrättsinnehavarna omedelbart och de blev väldigt tagna, berättar kyrkoherden.
Stöldvåg i Skåne
Urnstölden på kyrkogården i Hörup upptäcktes i onsdags, rapporterar Ystads Allehanda. Kyrkovaktmästare Maria Ek berättar för tidningen att en noggrann kontroll gjordes av kyrkogården på grund den stöldvåg som drabbat kyrkogårdar i sydöstra Skåne den senaste tiden.
På kyrkogården i Hörup finns ett så kallat kolumbarium, där gravsatta urnor förvaras i nischer i en mur. Framför urnorna finns en glasvägg och ett galler – men det hindrade inte tjuvarna.
De upprepade stölderna på kyrkogårdar är svåra att stoppa, enligt Maria Olsson. Tjuvarna är ute efter metall och tar till exempel kranar, handtag och utsmyckningar av metall på gravhällar.
Inte fredade
– Vi har väldigt begränsat med personal under vintern när det inte finns så mycket man gör på kyrkogårdarna. Vi är en pytteliten församling, så vi har ju inte resurser för någon övervakning. Lite hade man ju hoppats att kyrkogårdar skulle vara fredade platser, men så är det inte i dag.
Under december och januari har kyrkogårdar i Ystad, Simrishamn och Tomelilla kommuner drabbats av en stöldvåg, bekräftar Patric Nihlén, kommunpolis i Ystad, för SVT Nyheter Skåne. Det troligaste är att det är stöldligor som ligger bakom och att stöldgodset förs utomlands, menar han, eftersom exempelvis kranar bara har ett skrotvärde i Sverige.
Också från Småland kommer rapporter om kyrkogårdsstölder. Sammanlagt ett 30-tal mässingskranar har nyligen stulits från kyrkogårdar i Traryd och Hinneryd, rapporterar Smålandsposten. Tidigare under vintern har liknande stöldraider gjorts på kyrkogårdar i nordöstra Skåne och Blekinge.