Avslöjar plan – lucka i vägen ska sänka farten

En lucka i vägen är tänkt att få ner hastigheten genom Järnforsen. Efter att ha testat actibump på Öland med lyckat resultat satsar Trafikverket på ett nytt farthinder på väg 47.

Järnforsen ska få ett nytt farthinder i form av ett actibump, berättar Trafikverkets Johan Falk. Det är som en lucka i vägen som öppnas när man kör för fort. "Det har testats på Öland, där vi fick det resultat vi önskade".

Järnforsen ska få ett nytt farthinder i form av ett actibump, berättar Trafikverkets Johan Falk. Det är som en lucka i vägen som öppnas när man kör för fort. "Det har testats på Öland, där vi fick det resultat vi önskade".

Foto: Charlotte Madestam

Järnforsen2021-04-06 13:51

Det handlar om ett så kallat actibump.

– Det är som en låda som ligger i asfalten och så åker det ner en liten lucka om radarn uppmäter för hög hastighet, förklarar Johan Falk, projektledare på Trafikverket. Kör man rätt hastighet märker man inte av det, utan det blir bara aktivt om man kör för fort.

I Kalmar län har det så här långt bara testats på Öland, så Järnforsen blir näst på tur att få ett actibump.

– Det byggdes i Skogsby förra året med gott resultat, hindret har gett den fartsänkning vi önskade, säger Johan Falk.

Väg 47 genom Järnforsen trafikeras av 1 900 fordon per dygn. Av dem är 400 tunga fordon.

– Det är ett vanligt bekymmer med höga hastigheter när en stor väg går genom ett samhälle som här. Nu har en refug tagits bort för att ge plats till den här nya fartdämpande åtgärden.

undefined
Bild på actibumpsen som finns på väg 136 genom Skogsby på Öland.

Redan i veckan inleds arbetet med att justera brunnarna, så de kommer i rätt nivå. Sedan ska gammal asfalt fräsas bort, följt av en del förstärkningsarbeten.

– Planen är att lägga nya asfalt genom hela Järnforsen, med start vecka 17 om vädret tillåter. Vi ska försöka att inte ha arbete igång förrän efter klockan nio, för att försöka undvika att störa under i alla fall pendlingstimmarna på morgonen, säger Johan Falk.

Exakt när arbetet inleds med att bygga farthindret är inte bestämt än, men någon gång framåt sommaren-hösten, uppger Falk.

– Med hindret hoppas vi få en bättre hastighetsefterlevnad så vi får en säkrare väg.

undefined
Trafikverket var på plats i Järnforsen med Dennis Häll, Henrik Nilsson, Stefan Kreutz, Ulf Bergkvist, Fredrik Elg och Johan Falk inför det stundande arbetet med ett nytt farthinder.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!