Branden: "Man får väldigt många bilder i huvudet"

"Vi har klarat oss efter omständigheterna bra", säger Mikael Stolpe, platschef vid Plannjas fabrik i Järnforsen, vägg i vägg med branddrabbade JF Bränslesystem.

"Vi har klarat oss efter omständigheterna bra, säger platschefen Mikael Stolpe på Plannja, vägg i vägg med branddrabbade JF Bränslesystem.

"Vi har klarat oss efter omständigheterna bra, säger platschefen Mikael Stolpe på Plannja, vägg i vägg med branddrabbade JF Bränslesystem.

Foto: Charlotte Madestam

Järnforsen2020-09-01 19:00

– Men man får väldigt många bilder i huvudet när man blir uppringd mitt i natten med ett sådant besked, säger han, och tänker på branden för tre år sedan när grannföretaget Järnforsens stoppmöbler brann ner till grunden.

Det var Plannjas automatlarm som upptäckte branden natten till tisdag.  Rök hade letat sig in i en lagerlokal från grannföretaget JF Bränslesystem som ligger vägg i vägg.

– Det var en person som arbetade inne på lagret när larmet gick, säger Mikael Stolpe. Han avbröt arbetet direkt och lämnade lokalen. 

Verksamheten vid hela anläggningen stoppades direkt och lokalerna utrymdes.

När larmet gick gjordes en kontroll och då upptäckte man att det var inne på grannföretaget som det brann.

– Räddningstjänsten var väldigt snabbt på plats, berömmer Mikael Stolpe och de var ordentligt folkade. Det var många som jobbade med släckningarbetet. 

– Vi fick dock tillstånd av räddningsbefälet att gå in på lagret och flytta undan en del gods, säger Mikael Stolpe, i fall att räddningstjänsten skulle behöva gå in och släcka inifrån.

Mikael Stolpe gör bedömningen att man klarat sig bra från händelsen. 

– Efter omständigheterna gick det bra för oss, säger han, klockan nio kunde vi återuppta produktionen. Vi har också informerat personalen om vad som hänt.

Lite extra saneringsarbeten blev det dock. En del rök trängde in till Plannjas lager och det blev även en del släckvatten på golvet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!