Nyinflyttade välkomnades – positiv trend i Järnforsen

"Det känns att det är en positiv trend just nu". Landsbygden och de små tätorterna har fått tillbaka sin dragningskraft. Något som märks även i Järnforsen.

Nyblivna Järnforsenbor välkomnades vid en träff i missionskyrkan på onsdagskvällen.

Nyblivna Järnforsenbor välkomnades vid en träff i missionskyrkan på onsdagskvällen.

Foto: Privat

Järnforsen2022-04-03 07:00

Ett 30-tal personer bjöds in när missionskyrkan och samhällsföreningen på orten ordnade en välkomst- och informationskväll, för att få med de nyinflyttade i gemenskapen och berätta vad Järnforsen har att erbjuda. Det är första gången som föreningen och församlingen provar det här greppet.

En av de nyblivna Järnforsenborna är Carolina Winkelbach, som flyttade från Westerburg till Järnforsen för bara några månader sedan.

– Egentligen letade jag efter ett hus i Tyskland, berättar hon, men så dök det här huset upp i en annons. Och hon åkte och tittade, och blev fast.

– Jag blev kär i huset direkt, säger hon. 

Så hon flyttade hit och trivs jättebra tillsammans med sina två hästar. Att få plats för hästarna var viktigt, och i Järnforsen finns det plats.

– Jag har blivit riktigt välkomnad hit, säger hon. Inte minst av kören, där hon är med och sjunger. 

Carolina Winkelbach kommer närmast från samhället Westerburg, som ligger mitt emellan de båda storstäderna Köln och Frankfurt. 

– Järnforsen är lite mindre än Westerburg, men jag bodde lite utanför samhället, så skillnaden är inte så stor, säger hon, och tar alla chanser att prata svenska. 

– Vi har redan börjat skissa på en uppföljning, säger järnforsenbon Niclas Mobelius som var med och arrangerade

De senaste åren har samhället upplevt en viss ökning av befolkningen, om än i små tal. År 2015 berättar Wikipedia att samhället hade 539 invånare. Kommunens hemsida berättar att befolkningen ökat och vid årsskiftet var det 569 invånare. En skaplig utveckling i procent räknat.

– Det är många tyskar som haft fritidsbostad här som har flyttat in och blivit bofasta, säger Niclas Mobelius.

– Och de hus som finns och blir lediga säljs snabbt. Och det är ju ett bra tecken.

Samhällsföreningens ordförande Ann-Charlotte Cederberg inledde informationsträffen och berättade om samhällsföreningens olika verksamheter och vad som i övrigt är på gång i samhället.  Gästerna för dagen fick också chansen att ställa frågor. Även missionsförsamlingen passade på att informera om sin verksamhet, om ungdomsgården och annan verksamhet som vänder sig till de yngre. Det var Marie-Louise Mobelius som berättade.

På programmet för kvällen fanns också en tipspromenad och Gulaschsoppa serverad av Karl-Olof och Annica Lundgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!