Förälskade sig i församlingshemmet: Nu är det deras hem

När särborna Åsa Lodin och Morgan Ferm skulle hitta ett gemensamt hus närmare varandra förälskade de sig i församlingshemmet i Järeda. "Ett fantastiskt vänligt hus".

Åsa Lodin och Morgan Ferm är nyinflyttade i Järeda församlingshem. De förälskade sig i huset som byggdes 1896 och donerades till kyrkan av makarna Hilmer och Elsa Dahl, som finns på ett gulnat fotografi. En fotofirma har tagit fram ett nytt i bättre kvalité, som har en given plats på en av väggarna i salen.

Åsa Lodin och Morgan Ferm är nyinflyttade i Järeda församlingshem. De förälskade sig i huset som byggdes 1896 och donerades till kyrkan av makarna Hilmer och Elsa Dahl, som finns på ett gulnat fotografi. En fotofirma har tagit fram ett nytt i bättre kvalité, som har en given plats på en av väggarna i salen.

Foto: Charlotte Madestam

Järnforsen2021-04-05 18:30

Ja, det var verkligen kärlek vid första ögonkastet när Morgan Ferm svängde in på vägen mot Järeda kyrka och fick se det stora ljusgula reveterade församlingshemmet tona upp sig, med Järnsjön som närmaste granne.

– Samma dag som Morgan hittade mäklarannonsen satte han sig i bilen och körde de 30 milen från Skåne på vinst och förlust för att titta på huset. Vi visste inte ens om det fanns någon där, som kunde visa det för honom, berättar Åsa Lodin.

Turen var på hans sida, han slapp nöja sig med att bara titta in genom fönstren – och det han möttes av när den tunga pardörren öppnades överensstämde helt med det paret letade efter.

undefined
"Det är ett fantastiskt vänligt hus", tycker Morgan Ferm och Åsa Lodin, här i den 80 kvadrat stora salen. De har inga planer på att totalrenovera utan väljer att behålla atmosfären. "Lite måste vi laga, men annars är det i väldigt bra skick".

Vad var det ni fastnade för?

– Det är ett fantastiskt vänligt hus, säger Åsa Lodin och förklarar vidare som om hon tänker att det hon just sagt kanske låter lite märkligt i andras öron.

– Du vet, ibland kan man känna sig lite mörkrädd i ett hus. Det knakar här och var och atmosfären är negativ. Det här är istället ett hus som känns snällt och jag tänker att det har använts till barndop, det har hållits konfirmationsläger här och bröllopsfester, och det har varit begravningskaffe där man hedrat någon som gått bort. Det är förvaltat mycket känslor i det här huset, där folk har kopplat ihop liv med död liksom. Så jag tyckte väldigt mycket om det.

undefined
Åsa och Morgan tittar på fotografierna, som väckt deras nyfikenhet på husets historia. "Jag är egentligen ointresserad av det historiska, men plötsligt är det roligt när det är kopplat till en själv", säger Åsa.

Det förklarar varför Morgan inte hade några svårigheter att få med Åsa på tanken att förenas i Småland istället för i Skåne.

– Huset är dessutom i väldigt bra skick. Visst, lite måste vi laga och byta, som fönstren exempelvis. Men annars har vi inga som helst planer på att totalrenovera, utan huset får behålla sin atmosfär, förklarar Morgan Ferm.

Tidigare hade paret ett hus i Höganäs, dit Åsa veckopendlat från lägenheten i Stockholm. Nu känns det som en baggis för henne att åka fyra timmar till Järeda, jämfört med ända till Höganäs ytterligare 3,5 timmar bort.

– Vi fick tillgång till huset i december, så vi har redan firat vår första jul här. Det blev budgivning, men vi gav oss inte. Vi skulle bara ha det.

undefined
Stora salen är tänkt att bli ateljé åt konstnär Morgan Ferm, här med sitt verk Growing 2. I en framtid vill han även ha visningar i sitt och Åsas nya hem.

En annan aspekt som vägt tungt är den stora, ljusa salen. Morgan är konstnär så det 80 kvadratmeter stora rummet ska på sikt bli ateljé och i en framtid vill man även ha visningar i sitt hem.

– Jag hoppas även det ska funka att göra en liten verkstad i ena hörnet, säger Morgan som jobbat som industridesigner hela sitt yrkesverksamma liv. 

Som lite kuriosa kan nämnas att han förärats med ett fint pris i egenskap av att ha varit delaktig i designen av en av de första rollatorerna.

När Åsa och Morgan flyttade in hängde ett gulnat fotografi på ena väggen. På baksidan har skrivits med snirklig text att "bilden visar församlingshemmet i sitt ursprungliga skick samt donatorerna disponent Hilmer Dahl och fru Elsa Dahl".

– Jag är egentligen ointresserad av det historiska, men plötsligt är det roligt när det är kopplat till en själv, säger Åsa, som tagit en fotofirma till hjälp för att få fram ett nytt fotografi i bättre kvalité. Nu pryder det väggen istället, bredvid ett flygfoto från 1934 över Järeda innan huset blev församlingshem. 

– De här båda fotografierna, och texten på baksidan, har gjort oss nyfikna på husets historia. Här i Järeda är folk så vänliga, så vi har fått bra tips på människor som kunnat berätta vad huset varit med om, tillägger Morgan.

undefined
Nya fotografiet har en given plats på ena väggen i stora salen. På baksidan av originalet står skrivet "bilden visar församlingshemmet i sitt ursprungliga skick samt donatorerna disponent Hilmer Dahl och fru Elsa Dahl".
Järeda församlingshem

Kantor och skollärare CA Nilsson, kallad "Järedakungen", lät bygga huset till en kostnad av 3 000 kronor. Han flyttade in pingstafton 1896.

1955 när systern Albertina gick bort, sist i syskonskaran 101 år gammal, blev disponent Hilmer Dahl och hans fru Elsa nya ägare.

Dahl donerade fastigheten till Järeda församling, som gjorde det till församlingshem.

Aspelands pastorat lät sälja huset 2020, då Åsa Lodin och Morgan Ferm blev nya ägare.

Källa: Boken "Kantor C.A. Nilsson F 14/4 1860 D 9/12 1940".

Karta: Järeda kyrka
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!