Delägaren efter branden: "Väldigt mycket känslor"

Verksamheten på JF Bränslesystem ligger nere, efter en brand på företaget. Det var automatlarmet hos grannen Plannja som gjorde att branden upptäcktes.

Platsen spärrades av efter nattens brand i pannrummet hos JF Bränslesystem. Fem timmar efter larmet till SOS frilades taket för att se så man inte hade någon glödbrand i taknocken.

Platsen spärrades av efter nattens brand i pannrummet hos JF Bränslesystem. Fem timmar efter larmet till SOS frilades taket för att se så man inte hade någon glödbrand i taknocken.

Foto: Charlotte Madestam

Järnforsen2020-09-01 10:49

Vid klockan 03 natten till tisdagen larmades SOS om en industribrand i Järnforsen, sedan det börjat brinna i pannrummet hos JF Bränslesystem.

Men – det var automatlarmet hos Plannja, som ligger vägg i vägg, som slog larm.

– De påbörjade utrymning och undersökning av vad som hade hänt, när de upptäckte att det kom rök från grannfastigheten. Så de larmade 112, berättar Andreas Enberg, räddningschef i beredskap.

När räddningstjänsten kom till platsen rök det kraftigt i byggnaden, framför allt på baksidan där pannrum och företagets bränsleförråd ligger.

– Där inne brann det för fullt och när vi öppnade upp var hela byggnaden fylld med tjock rök, så det var kritiskt, säger Andreas Enberg.

undefined
Omfattningen på skadorna är inte fastställd än, men så här långt vet man att pannrummet är totalförstört efter nattens brand hos JF Bränslesystem.

Hur omfattande är skadorna?

– Byggnaden har fått omfattande rök- och vattenskador och rök gick också vidare till matsal och kontorsdelen, så där vädras för tillfället, säger Enberg. Men vi har lyckats rädda både Plannja och stora delar av lokalen, däremot är pannrummet helt utbränt.

Inledningsvis fanns en hel del risker, då det visade sig finnas gasflaskor i lokalen.

– Vi plockade ut 15-talet olika gasflaskor, samtidigt som vi lyckades bekämpa branden och stoppa spridningen, säger Andreas Enberg. 

På plats, för att bekämpa branden, var ett 30-tal brandmän från Järnforsen, Virserum, Målilla, Mörlunda, Hultsfred samt Kvillsfors och Vetlanda.

undefined
Delägaren Carina Johansson följde släckningsinsatsen på plats och lovordade arbetet. "Vi är också väldigt tacksamma för att Plannjas automatlarm gick igång, jag vet inte vad som hänt med vårt".

Carina Johansson, en av tre delägare, följde släckningsarbetet på plats och var väldigt tacksam över räddningstjänstens snabba insats.

– Vi är förstås också väldigt tacksamma över att Plannjas automatlarm gick igång så branden upptäcktes tidigt, säger hon.

JF Bränslesystem förser även Plannja med värme och tände upp pannan för ett par veckor sedan, när det började bli kyligt.

Hur känner du nu?

– Min far startade det här företaget i början på 1980-talet, så det är väldigt mycket känslor, säger Carina Johansson. Vi är väldigt tacksamma för att det gått så bra som det har, generellt ser det rätt bra ut. Men verksamheten lär ligga nere en tid, troligtvis den här veckan.

Hur påverkar det här verksamheten?

– Konsekvenserna har vi inte riktigt sett än, vi får se vad försäkringsbolaget gör för bedömning. Men, vi kommer inte kunna ha någon verksamhet den närmaste tiden. 

I nuläget vet man inget om orsaken, utan polisen väntas komma till platsen för att göra en teknisk undersökning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!