"Det går åt många backspeglar"– genomfarten för smal

Bron är för smal. Två lastbilar kan inte mötas här och i måndags blev det stopp på riksvägen, när en lastbil och en husvagn försökte mötas.

"Det har gått åt många backspeglar här." Den smala bron över Sällevadsån i Järnforsen får kritik. Inge minst som det blev tvärstopp på riksvägen i måndags, sedan en lastbil och en husvagn försökte mötas.

"Det har gått åt många backspeglar här." Den smala bron över Sällevadsån i Järnforsen får kritik. Inge minst som det blev tvärstopp på riksvägen i måndags, sedan en lastbil och en husvagn försökte mötas.

Foto: Olof Carlson

Järnforsen2023-07-13 05:00

– Det slutade med att de fick försöka backa sig loss, säger Järnforsenbon Ingmar Rydén. Men det tog tid, och under tiden var det stopp i trafiken på riksvägen. 

De flesta lastbilsförare som kör här regelbundet har lärt sig att de måste vänta ut varandra för att ta sig fram en i taget, men ibland händer det att det kommer andra som inte riktigt har koll på hur smalt det egentligen är. Som i måndags till exempel. När en lastbil och en personbil med husvagn försökte mötas. 

– Dessbättre var farten låg hos båda, säger Ingmar Rydén, så det blev ingen trafikolycka. Personbilen gick emellan, men husvagnen fick inte plats. Båda hann stanna i tid, innan det tog emot. 

– Husvagnen var nära att bli klämd mellan lastbilen och räcket, säger Rydén. Så kan man inte ha det på en riksväg som är så starkt trafikerad.

Under tiden som riksvägen var blockerad av de båda fordonen hann köerna växa till sig ordentligt, berättar han vidare. 

– Vägen är ju mycket trafikerad, den är en del av rätta trafikleden mellan Oskarshamn och Göteborg. Det är många lastbilar som tar den här vägen. Och nu på sommaren är det många privatbilister också. Många med husvagn, och de kanske inte alltid tänker på hur bred den är.

undefined
En lastbil går an. Men två blir en för mycket på den smala bron över Sällevadsån i Järnforsen.

– Det märks också väldigt tydligt när det är dags för färjorna till Gotland att avgå, säger Ingmar Rydén. Då ökar trafiken förbi Järnforsen markant, både lastbilar och personbilar.

Problemet här vid infarten till Järnforsen uppstod i samband med en ombyggnad av vägen för några år sedan, berättar Rydén. Någon ny bro byggdes inte över Sällevadsån. Men i stället avsattes utrymme till en gång och cykelväg. 

– Så det blev ännu smalare, säger Rydén. Men någon ny bro fick vi inte. Så det har gått åt många backspeglar här genom åren. 

Vi ringde upp Daniel Mossberg på Trafikverkets Presstjänst för att få veta vilka planer det finns för väg 47 i framtiden och efter att ha konsulterat sin dator kan han berätta:

– Det ser ut som om det pågår en uppdatering av vägen, säger Daniel Mossberg, nu i vår har vi gjort ett beläggningsarbete från Kvillsfors till Alseda. Men vad jag kan se i vårt system finns det inga planer för den aktuella bron i Järnforsen under 2023. Men jag lägger in synpunkterna i systemet, så för vi se om det blir något i framtiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!