Uppsagda får stanna kvar längre: "Jag trivs bäst här"

Omkring hälften av de varslade på Plannja har nu lämnat företaget. Abdulmohsin Chiekhmejwal skulle ha slutat i början av mars, men har fått en månads förlängning. "Jag har börjat att titta på andra jobb, men jag vill stanna kvar."

Abdulmohsin Chiekhmejwal är en av de uppsagda på Plannja i Järnforsen. Han skulle egentligen ha slutat den 2 mars, men har fått jobba kvar ytterligare en tid.

Abdulmohsin Chiekhmejwal är en av de uppsagda på Plannja i Järnforsen. Han skulle egentligen ha slutat den 2 mars, men har fått jobba kvar ytterligare en tid.

Foto: Jimmy Larsson

Järnforsen2023-03-16 19:00

I början av november varslade Järnforsens största arbetsgivare, industriföretaget Plannja, om uppsägning av 45 personer. Efter förhandlingar minskades varslet till cirka 30 personer.

– Vi hade sju stycken som gick hem vid årsskiftet, säger vd:n Lars Juntti som uppger att samtliga fick pensionslösningar.

Nu har ytterligare en handfull personer på kollektivsidan och nästan lika många tjänstemän lämnat företaget.

– En del av de varslade är fortfarande kvar. Det är tillräckligt mycket att göra för att vi inte kan skicka hem alla för tillfället, säger Magnus Carlsson, fackförbundet IF Metalls ordförande på Plannja.

undefined
"Vi har inte fått så lite att göra som man hade trott", säger fackbasen Magnus Carlsson, här tillsammans med Abdulmohsin Chiekhmejwal.

Annars skulle fler ha slutat vid det här laget.

– Vi klarar inte av produktionen om de går hem. Vi har inte fått så lite att göra som man hade trott. Det är inte så becksvart som man målade upp vid varslet, men sedan finns det fortfarande utmaningar.

Vetlandabon Abdulmohsin Chiekhmejwal jobbar med tillverkning av stuprör och hängrännor. Han började på Plannja 2019 och blev fast anställd 2020. Nu är han uppsagd, och skulle egentligen ha slutat den 2 mars.

– Jag har fått förlängning en månad till den 31 mars, säger han.

undefined
"Jag trivs bäst här på Plannja", säger Abdulmohsin Chiekhmejwal som hoppas få stanna kvar på företaget.

Hur känns den här situationen?

– Det är inte så roligt, eftersom man har varit fast anställd och jobbat i fyra år. Att ha visstid är annorlunda.

Har du börjat att titta efter andra jobb?

– Jag har börjat att titta på andra jobb, men jag vill stanna kvar. Jag trivs bäst här på Plannja.

Enligt Magnus Carlsson har facket förhandlingar med företaget varje månad.

– Jag förstår att de sitter i ett dilemma, men det gör också våra medlemmar. Man vill veta vad man gör framåt och ha en trygghet, säger han.

undefined
"Marknaden är vikande", säger Plannjas vd Lars Juntti som uppger att inflationen och Ukrainakriget är två faktorer som påverkar.

Lars Juntti hänvisar till att Plannja har en väldigt säsongsbaserad verksamhet.

– När det är vinter och snö ute byter man inte tak. Det vi har gjort är att vi har sänkt basbemanningen som vi använder över året, sedan kommer vi att behöva ta in tillfälligt anställda. Det är ett högre tryck på sommarhalvåret, säger Lars Juntti och fortsätter:

– Vi kommer att behöva ta in tillfälligt anställda även i år, men inte lika mycket som tidigare. Det vi har gjort i några fall är att vi har förlängt några av de som skulle ha gått hem. De jobbar kvar ett tag till i stället för att vi tar in folk externt.

Bland de som har slutat hittills ska flera ha fått nya jobb. Såvitt Magnus Carlsson vet är det ingen som går arbetslös.

– De som har slutat är de som har sökt annat jobb eller gått i pension. På så sätt har vi egentligen ingen som har gått hem som inte har valt det, säger Magnus Carlsson.

undefined
Plannjas huvudkontor ligger i Järnforsen i Hultsfreds kommun.

Varken han eller Lars Juntti kan svara på vilka företag som har anställt Plannjas före detta medarbetare.

– Nej, dessvärre inte. Men det är företag i omvärlden som fortfarande anställer, säger Lars Juntti.

För Plannjas del ser han ingen förbättring av marknaden jämfört med i höstas när varslet lades.

– Nej, det är snarare något lite sämre. Sedan är det bara att hoppas att inflationen börjar gå ner och att kriget i Ukraina tar slut. Det är två exempel på omvärldsfaktorer som drar ner hela branschen.

Lars Juntti konstaterar att folk har svårt att få pengarna att räcka.

– Ett kilo paprika kostar typ hundra kronor i dag, då kanske inte det första man tänker på är att byta tak eller takavvattning.

Plannja

Plannja utvecklar och producerar tak- och fasadprofiler, takavvattning och tillbehör för byggande. Huvudkontoret ligger i Järnforsen, där man även har tillverkning. Före varslet hade företaget cirka 180 anställda, varav drygt 150 i Järnforsen. 

Varslet gällde först 45 anställda, varav 30 kollektivanställda och 15 tjänstemän. Senare minskades varslet till 30 anställda, varav 20 kollektivanställda och 10 tjänstemän.

Plannja är ett varumärke inom Ruukki Construction och ingår i SSAB-koncernen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!