Eleverna ska åka buss – oro för skolans framtid

Två dagar i veckan kommer eleverna att bussas till Målilla för att ha lektioner. Beslutet väcker oro i hela Järnforsen. Är detta ett första steg mot en nedläggning av skolan?

Oron bubblar i Järnforsen. Vad ska hända med skolan?

Oron bubblar i Järnforsen. Vad ska hända med skolan?

Foto: Olof Carlson

Järnforsen2022-05-20 05:30

– Jag vill inte använda det ordet, då kommer det upp, säger Ann-Charlotte Cederberg som är ordförande i Järnforsens samhällsförening.

Antalet elever på skolan har minskat drastiskt på några år. Från 60 för ett par år sedan till 16 i augusti.

– Ja, om ingen flyttar in eller ut under tiden, säger rektor Lotta Söderling på Järnforsens skola.

Hon förnekar bestämt att det är frågan om någon smygnedläggning av skolan.

– Mitt jobb är att se till att eleverna får bästa möjliga undervisning, säger hon. Åkt buss till olika lektioner har vi gjort i alla tider. Till Målilla för slöjden, till Hultsfred för hemkunskapen och så vidare. Nu ska eleverna få åka till Målilla för att umgås med sina åldersgrupper.  Det är inte lätt att lära sig samverka med andra när man är så pass få.

– Bara en sådan sak som att ha idrott tillsammans med andra jämnåriga, säger Lotta Söderling.

Järnforsens skola har två elever i varje klass. Utom i två, där det är tre elever. Det blir inte så mycket diskuterat då.

– Alla vet ju redan vad de andra tycker, säger Lotta Söderling. Så jag ser det här som bästa möjliga pedagogiska lösning. 

Men trots rektorns försäkran finns oron kvar. Flera nyinflyttade elever ska ha hänvisats till andra skolor den senaste tiden. 

– Det måste vi ändra på. Vi måste få Järnforsens skola som anvisningsskola igen, för elever i Virserumsområdet. Senast i söndags pratade jag med en nyinflyttad mamma som rekommenderats att välja Målilla i stället för Järnforsen, säger Ann-Charlotte Cederberg.

Hon föreslår i stället att man tänker tvärtom.

– Det finns säkert elever på andra skolor som skulle må väl av att komma ut i en lite lugnare miljö.

Samhällsföreningen har engagerat sig i skolfrågan, ur ett samhällsperspektiv spelar skolan en viktig roll.

– Att skolan finns kvar betyder mycket för oss som bor här, säger Ann-Charlotte Cederberg. Den är som ett litet nav i samhället. En del av den service som trots allt finns kvar.  

Skolan har också en föräldraförening som engagerat sig hårt i kampen för skolan. Bland annat har man tagit hjälp av kommunpolitiker på orten. Vid det senaste i raden av möten om skolans framtid deltog också Ronny Olsson (C), Johan Svensson (M) och Anders Andersson (KD). Magnus Hultman (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, fanns också med.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
 
 
 
 
 
 
Läs mer om