Företagets framtid i Järnforsen tryggas genom fastighetsköp

En fastighetsaffär med kommunen tryggar Jernforsen Energys verksamhet i Järnforsen. Företaget har även option på att köpa ytterligare 8 000 kvadratmeter mark.

Jernforsen Energy utvecklar och tillverkar biobränsleanläggningar. "Vi vill ha möjligheten att kunna vara kvar och utveckla företaget i Järnforsen", säger försäljningschefen Magnus Extergren.

Jernforsen Energy utvecklar och tillverkar biobränsleanläggningar. "Vi vill ha möjligheten att kunna vara kvar och utveckla företaget i Järnforsen", säger försäljningschefen Magnus Extergren.

Foto: Olof Carlson

Järnforsen2024-09-05 18:00

Vid årsskiftet tar Jernforsen Energy över kontorsfastigheten som man i dagsläget hyr av Hultsfreds Kommunala Industri AB.

– Vi har hyrt kontoret under många år. Det hyresavtalet går ut vid årsskiftet 24/25. Då har vi kommit överens med Hultsfreds kommun om att vi köper loss fastigheten i stället för att fortsätta hyra, säger försäljningschefen Magnus Extergren.

– Sitter man med en fastighet i Järnforsen, då är man kvar i byn. Då slipper vi vara oroliga för att behöva flytta. Vi är herre över vår egen framtid på ett annat sätt.

Vad får ni betala för fastigheten?

– Det är mellan oss och kommunen, så det får kommunen svara på.

Kommunen har även ställt ut en option som ger Jernforsen Energy rätt att köpa 8 000 kvadratmeter mark. Optionen innebär att företaget har förtur på marken under tio års tid.

– Den ligger bakom nuvarande fastighet, upp i skogen.

undefined
Magnus Extergren ser ljust på framtiden för Jernforsen Energy som just nu förhandlar om flera nya affärer både i Sverige och utomlands.

Enligt Magnus Extergren handlar det om ett helt obebyggt område som är betydligt större än kontorsfastigheten.

Då har ni gott om utrymme att utöka verksamheten om ni skulle vilja det?

– Ja, det är därför vi vill ha den möjligheten. Verksamheten vi sysslar med är skrymmande, så det går åt stora lokaler, säger Magnus Extergren.

– Vi vill ha möjligheten att kunna vara kvar och utveckla företaget i Järnforsen. Därför köper vi kontorsfastigheten och vill ha option, som kommunen har gått med på, att köpa mark bakom för att kunna bygga ut lager- och produktionsenhet om det behövs.

Under förra året fick Jernforsen Energy flera storordrar, men i år har man ännu inte tecknat någon ny affär.

– Men vi håller på med förhandlingar. Konjunkturen har gjort att många beslut som skulle ha varit avgjorda har skjutits på framtiden. Det är cirka ett halvårs förseningar på grund av ränteläget och osäkerhet i marknaden. Byggkonjunkturen är ju inte den bästa i Sverige just nu. Byggs det inte säljs det inget virke, och då väntar sågverken med att göra sina investeringar. 

Enligt Magnus Extergren har företaget mycket i pipeline just nu. Framtiden ser ljus ut.

– Vi har ett antal affärer som vi hoppas kunna stänga inom en framtid. Det är inte bara i Sverige och Norden utan även utomlands.

Dessutom jobbar de med flera fjärrvärmeprojekt.

– Och sedan är vi inne i leverans av tre av projekten vi sålde förra året. De är i slutfasen av byggnationerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!