Flyktingvågen kan ge Järnforsen ett lyft

Järnforsens samhällsförening hoppas på ökad inflyttning till samhället, inte minst i samband med flyktingvågen från Ukraina. "Det hade blivit ett uppsving för oss", säger Anne-Charlotte Cederberg.

"Det var ett helt annat liv i Järnforsen under förra flyktingvågen", säger samhällsföreningens ordförande Anne-Charlotte Cederberg som gärna ser en ökad inflyttning till samhället.

"Det var ett helt annat liv i Järnforsen under förra flyktingvågen", säger samhällsföreningens ordförande Anne-Charlotte Cederberg som gärna ser en ökad inflyttning till samhället.

Foto: Jimmy Larsson/Privat

Järnforsen2022-03-24 14:10

I dagsläget är det många som pendlar till jobbet i Järnforsen, där bland annat Plannja har en stor industri.

– Vi vill att folk ska flytta hit i stället för att pendla, säger Anne-Charlotte Cederberg, som omvaldes till ordförande när Järnforsens samhällsförening höll årsmöte i veckan.

undefined
Anne-Charlotte Cederberg, ordförande i Järnforsens samhällsförening.

Hon berättar att samhällsföreningen har varit i kontakt med Stångå, som har hyreslägenheter i Järnforsen. Den senaste gången hon frågade fanns 22 lediga lägenheter.

– Det hade varit roligt om de kunde satsa lite, och att folk kunde känna att de vill flytta hit och bo här.

Enligt Anne-Charlotte Cederberg finns en oro för att skolan ska läggas ner i Järnforsen. 

– Vad blir kvar om inte samhället har en skola?

Hon menar att kommunens tjänstemän ofta pratar negativt om Järnforsens skola.

– Det finns inget politiskt beslut på att skolan ska läggas ner. Så länge det inte finns ska man inte jobba för det, säger hon.

– Det är flera som har velat flytta hit som har blivit rekommenderade att åka någon annanstans. Och det finns som sagt inga beslut på det, så det är en väldigt tråkig spiral som har satt igång.

Anne-Charlotte Cederberg anser att Järnforsens skola är ett bra alternativ till skolorna i Hultsfred och Målilla som redan har många elever. Inte minst för elever med särskilda behov som skulle må bra av att gå i en mindre skola. 

– När det finns underlag för skolan måste man försöka hålla igång den. Det är ju inte billigare att köra en buss från Järnforsen till Målilla än vad det är att köra den från Målilla till Järnforsen.

undefined
Järnforsen är en av de mindre tätorterna i Hultsfreds kommun.

Hon tror att flyktingvågen från Ukraina kan ge Järnforsen ett lyft. Under den förra flyktingvågen fylldes hyreshusen och skolan fick många nya elever.

– De är jättevälkomna hit. Det var ett helt annat liv i Järnforsen under förra flyktingvågen. Det var mycket föräldrar och barn i lekparken och man såg dem ute. Det hade blivit ett uppsving för oss att få hit dem, säger Anne-Charlotte Cederberg som hoppas att ukrainska flyktingar ska placeras på orten.

– Har det fungerat här tidigare borde det fungera igen. Jag tycker att Järnforsen vore helt rätt att sätta folk i. Det är litet och bra, man lär känna någon fort och kommer in i samhället. Det är inte som i en stor stad där man inte känner någon och ingen tar hand om dig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!