Föräldrarna tar upp kampen för skolan

"En liten skola har sina fördelar". Det hävdar föräldraföreningen vid Järnforsens skola, som nu tar bladet från munnen och redogör för sin ståndpunkt när det gäller skolans framtid.

Föräldraföreningen vid Järnforsens skola fortsätter kampen. I ett skriftligt meddelande berättar de om sina tankar krong skolans framtid

Föräldraföreningen vid Järnforsens skola fortsätter kampen. I ett skriftligt meddelande berättar de om sina tankar krong skolans framtid

Foto: Olof Carlson

Järnforsen2023-05-02 17:00

Mycket har sagts om Järnforsens skola och framtiden. Till och med att det kommit fram förslag om att flytta barnen till andra skolor och riva skolhuset så fort som möjligt. 

Men så här långt har föräldrarna varit sparsamma med kommentarer. Men nu har de pratat sig samman och gjort en skriftlig sammanfattning.

De inleder positivt och räknar upp en rad fördelar, som den lilla skolan har. "Järnforsen har en utmärkt skola" skriver föräldrarna, "Vår upplevelse är att våra barn har det bra och lär sig de saker de behöver lära för att klara målen i läroplanen". De pekar också att skolan har bra sammanhållning och att de små klasserna gör att alla barn blir sedda.

Föräldrarna lyfter också fram tryggheten i skolan. "Att alla barn borde få vara trygga i sin skola är en självklarhet, men tyvärr är det inte så överallt" skriver föräldraföreningen vidare."Men i Järnforsen finns denna trygghet som är så viktig för att barnen ska kunna växa".

De pekar också på att det finns föräldrar på andra orter som skjutsar barnen till Järnforsen för att den lilla skolan är bra för deras barn.

Sammantaget är det därför föräldrarna vill kämpa för skolan. "Vi är inte konfliktbenägna, men engagerade och envisa" skriver de i sitt uttalande.

Föräldraföreningen upplever dock att de inte blir lyssnade på. I mitten på mars skickade de in en lista med 14 konkreta förslag på hur man ska öka barnantalet på skolan. 

"Av dessa har man plockat ut två för att utreda vidare" skriver föräldraföreningen. "De övriga verkar ha ignorerats".

"Det har sagts från tjänstemannahåll" skriver föräldrarna vidare, "att det behövs 50 - 55 elever på en skola för att man ska kunna uppfylla läroplanen. Det låter för mera som tyckande än fakta, då det på andra håll går bra att driva skola och följa läroplanen med färre elever än så.

Föreningen vill också berätta att det är 19 elever på skolan. Inte 12 som sagts olika sammanhang.

Vimmerby Tidning har sökt representanter för föräldraföreningen, som avböjt en intervju.

Nämndsordförande i BUN, Magnus Hultman (M) svarar på kritiken från föräldrarna i ett brev och berättar att deras synpunkter har behandlats politiskt i mitten på mars. Han berättar också att nämnden kommer att behandla Järnforsens skola nu i maj.

Tidigare har också sagt att han tror på en framtid för skolan, om än kanske i en annan form.

Magnus Hultman (M), ordförande i Barn- och utbildningsnämnden, berättar att nämnden beslutar om Järnforsens skola nu i maj.
Magnus Hultman (M), ordförande i Barn- och utbildningsnämnden, berättar att nämnden beslutar om Järnforsens skola nu i maj.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!