Gömda 1700-talsmålningar hittade i kyrkan

Dekormålningen har varit helt okänd fram till nu. Men i samband med att kyrkan genomgår en omfattande renovering hittades fragment under åratals lager av puts och färg.

Liselotte Jumme från Kalmar läns museum och Gunnel Rosenquist tar en närmare titt på det målade valvet kring fönstret på sakristian i Järeda kyrka.

Liselotte Jumme från Kalmar läns museum och Gunnel Rosenquist tar en närmare titt på det målade valvet kring fönstret på sakristian i Järeda kyrka.

Foto: OLOF CARLSON

Järnforsen2021-04-03 07:00

– Det ska bli riktigt spännande att få följa det här, säger byggnadsantikvarie Liselotte Jumme från länsstyrelsen i Kalmar.

Tillsammans med målerikonservator Gunnel Rosenqvist från länsstyrelsen i Jönköping, besökte hon Järeda Kyrka för att titta närmare på den sedan länge bortglömda dekoren.

Järeda Kyrka genomgår just nu en omfattande renovering och när den gamla kalkputsen knackades bort, lager för lager, upptäcktes de här svartmålade "stenarna". Dels i kyrkans alla fyra hörn, men också över fönstren i sakristian. 

– Det kallas för hörnkedjor, säger Liselotte Jumme.

– I städerna kan man se hus där hörnen är murade på det här viset med sten i olika färger, säger hon.

Det var högsta mode i byggbranschen på den tiden det begav sig, och målningen på Järeda kyrka kan vara ett utslag av modet, en lantlig variant på temat. Med påmålade Hörnkedjor och valv.

– Någon gång i tiden har fönstren i långskeppet bytts ut, kyrkan som är byggd 1774 hade från början rektangulära fönster, säger Liselotte Jumme.

Hon tror att det funnits liknade dekor även här, men att den försvann vid fönsterbytet. Liselotte berättar också att det är ganska ovanligt med den här typen av dekorationer.

– I Linköpings stift är det bara Sunds kyrka utanför Österbymo och St Laurenti i Söderköping, säger Liselotte Jumme. 

Det som sker nu är att de här dekormålningarna ska dokumenteras för framtiden och sedan är det upp till pastoratet att bestämma om de ska återskapas eller gömmas.

– Det är också tänkbart att lämna någon av lämningarna orörd för att visa upp, säger Liselotte Jumme. Då tänker hon på valvet över fönstret på sakristian som är den bäst bevarade.

Järeda Kyrka genomgår just nu en omfattande fasadrenovering. Den gamla kalkputsen på hela långskeppet ska knackas ner och ersättas. Givetvis med gamla material och tekniker. 

Så här långt har kyrkan "klätts av" in på bara stenen. Kyrkan är byggd av rejäla stenbumlingar som traktens bönder fick köra till kyrkbygget då på 1700-talet. Ett imponerade arbete, med tanke på den tidens teknik.

När det är klart ska kyrkan putsas om med kalkputs, och sedan målas med tidstypisk kalkfärg.

– Det kommer att gå åt sex, sju strykningar innan det är klart, säger Liselotte Jumme, som tycker det ska bli väldigt spännande att följa den här renoveringen och se hur det blir när det blir klart.

Det ska bli spännande att följa det här projektet, tycker Gunnel Rosenquist och Liselotte Jumme, och tar ett snack med Jörgen Petersson, fastighetsansvarig.
Det ska bli spännande att följa det här projektet, tycker Gunnel Rosenquist och Liselotte Jumme, och tar ett snack med Jörgen Petersson, fastighetsansvarig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!