Frågan han ställer sig är om Sverige är ett föregångsland eller på kollapsens rand.
– När jag kom hem till Sverige efter tre år i Kina tyckte jag att debattklimatet förändrats, mycket inom politiken handlade om hur dåligt allting var i Sverige och mycket svartmålades i massmedia, menar Martin Ståhlgren bördig från Järnforsen men numera bosatt i Stockholm. Allt fler har de senaste åren hävdat att kriminaliteten ökar, att sjukvården inte fungerar, att det är kris i skolan...
Det blev upprinnelsen till nysläppta boken "Vår bästa tid är nu", där han med statistik och fakta visar på utvecklingen inom tio centrala samhällsområden, allt ifrån migration, integration och jämställdhet till kriminalitet och sjukvård.
Vad har du för bakgrund, som gör att du går på djupet i frågan?
– Jag är statsvetare och jobbade under Alliansens regeringstid som politisk sakkunnig i Statsrådsberedningen med ansvar för bland annat migrations- och integrationsfrågor. I dag jobbar jag med utbildningsfrågor för Myndigheten för yrkeshögskolan.
Varför ska man läsa din bok?
– För att få en annan bild än den vi vanligtvis ser. Den är skriven på ett enkelt språk, med tanken att svåra och komplicerade saker ska åskådliggöras på ett begripligt sätt, dessutom tittar jag långsiktigt.
Och slutligen - är Sverige ett föregångsland eller på kollapsens rand?
– Det mesta i Sverige går faktiskt åt rätt håll. Inom nästan alla samhällsområden har det skett förbättringar de senaste decennierna.