Idésprutan: Tänk utanför ramarna

Det handlar om att handla snabbt. Och tänka utanför ramarna. Hans-Peter Garpeklint i Järnforsen har okonventionella lösningar för att bromsa coronaviruset.

Hans-Peter Garpeklint berättar om sina idéer kring Coronaviruset för politikern Johan Svensson. Genom att skapa virusfria zoner på tomma hotell kan vården bli mer uthållig.

Hans-Peter Garpeklint berättar om sina idéer kring Coronaviruset för politikern Johan Svensson. Genom att skapa virusfria zoner på tomma hotell kan vården bli mer uthållig.

Foto: OLOF CARLSON

Järnforsen2020-03-19 22:00

Han föreslår bland annat att kommunen och regionen hyr in ett antal rum på hotell, för att skapa virusfri miljö för vårdanställda. För att vården ska fungera krävs det frisk personal, anser han. Att stoppa coronaviruset tror han inte går, han vill att fokus läggs på att skydda riskgrupper. Men det går inte om sjukvården kollapsar. 

Så för att bromsa smittspridningen föreslår Hans-Peter Garpeklint att man hyr in ett antal hotellrum.

– Här skulle man kunna isolera en grupp med vårdpersonal från smittorisk, så de är redo att gå in och börja jobba och avlösa uttröttad personal. Det ska naturligtvis vara frivilligt att ingå för den personal som krävs för att vården ska fungera, säger han.

En annan idé, som han presenterade för kommunpolitiken i söndags, har redan fått full genomslagskraft. Som handlare i Järnforsen var det naturligt för honom att haka på när kommunen satsade på hemsändning av varor. Och lika naturligt var det att tänka utanför boxen och utöka med hemsändning till alla, inte bara de som omfattas av kommunens regelverk.

Han vill också att de som går med på att flytta in på den här "avbytarbänken" ska få ett kraftfullt lönepåslag som belöning.

Hans-Peter Garpeklint har presenterat sina idéer både för politiker i region och kommun och fått bra gensvar.

– Det är flera konkreta och bra förslag, säger politikern Johan Svensson (M).

– Det finns inte tid för byråkrati, poängterar Hans Peter Garpeklint.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!