Järnforsens skola blir hänvisningsskola – igen

Från och med nästa läsårsskifte blir Järnforsens skola åter hänvisningsskola för elever i Virserumsområdet, som av en eller annan anledning inte kan eller vill gå på Prolympia.

Järnforsens skola får tillbaka uppdraget att bli kommunal hänvisningsskola för elever från Virserums upptagningsområde. Beslutet i barn- och utbildningsnämnden gäller från nästa läsår.

Järnforsens skola får tillbaka uppdraget att bli kommunal hänvisningsskola för elever från Virserums upptagningsområde. Beslutet i barn- och utbildningsnämnden gäller från nästa läsår.

Foto: Olof Carlson

Järnforsen2022-09-02 11:49

Barn- och utbildningnämnden tog beslut om att än en gång ändra i reglerna, så att Järnforsens skola får tillbaka sin status som hänvisningsskola. 

Dessutom kommer man att lägga ut en intresseanmälan, som öppnar möjligheter att fånga upp föräldrar och barn som vill gå på den lilla skolan.

När Prolympia startade i Virserum för ett antal år sedan, utsågs Järnforsen till kommunal hänvisningsskola för barn från Virserumstrakten. Sedan dess har skolorna i både Mörlunda och Målilla haft den rollen. Men nu går man alltså hela varvet runt och hänvisar till Järnforsen igen.

– Vi har inte riktigt klart vad det kan komma att kosta, säger Martin Snickars, barn och utbildningschef i Hultsfred. Det beror mycket på hur många barn som väljer Järnforsen. Det är något som vi får kolla upp.

Järnforsens skola har i dag bara 20 elever, och när beslut togs om att eleverna skulle åka buss till Målilla två dagar i veckan för lektioner blev spekulationerna många, om att det var första steget mot nedläggning.

– Men några sådana planer har vi aldrig haft, säger Martin Snickars.

Åsa Landberg (C) fyller på:

– Det är för att kunna erbjuda bästa möjliga kvalité i undervisningen vi gör så.

Samtidigt får Målillaelever möjlighet att åka till Järnforsen på idrottsdagar, friluftsdagar och annat. Förändringarna började med en skrivelse till kommunen från en rad politiker, Anders Andersson (KD), Ronny Olsson (C) och Johan Svensson (M).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!