Jätteorder för lokalt företag – är värd 160 miljoner

Jernforsen Energy AB har fått en ny stororder som är värd 160 miljoner kronor. Det kommer innebära nya arbetstillfällen på orten.

En 40-årspresent i förskott. Försäljningschef Magnus Extergren är jätteglad över att ha landat den största ordern någonsin. I Pengar räknat. Företaget ska bygga en ångpanna som ska förse Arboga med fjärrvärme. Och elkraft i framtiden.

En 40-årspresent i förskott. Försäljningschef Magnus Extergren är jätteglad över att ha landat den största ordern någonsin. I Pengar räknat. Företaget ska bygga en ångpanna som ska förse Arboga med fjärrvärme. Och elkraft i framtiden.

Foto: Olof Carlson

Järnforsen2023-07-07 08:05

Den nyheten presenterade företaget i ett pressmeddelande på fredagsmorgonen.   

– Vi är oerhört glada för den här ordern som hitintills är den största i företagets historia, säger Magnus Extergren, försäljningschef på Jernforsen Energy AB.   

Företaget har tecknat ett kontrakt med Västra Mälardalens Energi & Miljö, som innebär att man ska leverera en ny skräddarsydd fliseldad 20 MW ångpanneanläggning i Arboga.   

– Det är en hel del nytänkande i den här anläggningen, säger Extergren. Den är bland annat förberedd för elproduktion. På sikt är det meningen att man ska kunna koppla på en ångturbin och producera elkraft.   

– Den här orden genererar fler arbetstillfällen lokalt i Järnforsen men även för våra samarbetspartners och underleverantörer i Hultsfreds kommun samt runt om i Småland.   

undefined
En leveransklar askcontainer står klar på gården. Den är på väg att skickas ut till kund.

För närvarande har företaget 25 anställda i Järnforsen. Plus ytterligare tio på huvudkontoret i Halmstad. All konstruktion och produktion sker på fabriken i Järnforsen, där man tillverkar i genomsnitt fem anläggningar om året.  

– Vi har hela kedjan "inhouse". Det är en del av vår styrka, säger Magnus Extergren.   

Den här storordern kommer att betyda ett antal nya arbetstillfällen.   

– Men exakt hur många är svårt att säga. Men jag räknar med att vi ska vara två till fem fler här om ett halvår, säger Magnus Extergren.

Plus att det med stor sannolikhet kommer att skapa nya jobb även hos leverantörerna.  

– Vi köper in det allra mesta lokalt. Cirka 75 procent av inköpen kommer från leverantörer i Småland.  

undefined
Magnus Extergren visar runt i anläggningen. Här är en bränsleinmatning som är klar för leverans.

Jernforsen Energy är för många utanför branschen ett ganska okänt företag. Men i branschen är man välkända.  

– Det är inte många som känner till oss lokalt sett, säger Magnus Extergren. Men det är fint att vi som ett världsledande företag kan finnas i lilla Järnforsen.  

Företaget, som specialiserat sig på större värmeanläggningar, fjärrvärme till industrier och liknande, har flera jobb på gång i höst. Både när och fjärran.

– Vi bygger en anläggning till Åseda och ett par anläggningar som ska till Storbritannien.

Det var här som företaget startades en gång för 39 år sedan. Och den här storordern bli lite av en 40-årspresent i förskott.

– Vi firar jubileum nästa år, säger Magnus Extergren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!