Jobbar på att få igång gymet igen

I en månad höll samhällsföreningen i Järnforsen sitt nybyggda gym öppet. Sedan kom chocken. Det behövs bygglov.

Intresset för gymet är stort och många frågar när det kan öppna igen. Miljö- och byggnadsförvaltningen lovar ett besked om det missade bygglovet i början på februari.

Intresset för gymet är stort och många frågar när det kan öppna igen. Miljö- och byggnadsförvaltningen lovar ett besked om det missade bygglovet i början på februari.

Foto: Privat

Järnforsen2019-12-21 13:59

– Så vi hade inget annat att göra än att stänga och låsa dörren den andre november, säger Ann-Charlotte Cederberg.

Föreningen hade storsatsat på att förvandla den gamla banken till ett komplett gym med allehanda träningsmaskiner. I en månad kunde anläggningen hållas öppen. Sedan kom beskedet. Det behövs lov från miljö- och byggnadsnämnden för en sådan förändring.

 – Det väntar vi på nu, säger Ann-Charlotte Cederberg, som berättar att man fick en del anmärkningar. Bland annat höll inte ventilationen måttet för den nya verksamheten. Likaså fick man inte klartecken vid brandsynen.

Men den saken är på gång att rättas till. Samhällsföreningen har ju goda kontakter med ortens näringsliv. Så anmärkningarna är åtgärdade till punkt och pricka.

På den månad man höll öppet, hann gymet bli en uppskattad samlingsplats i samhället. Både unga och pensionärer blev snabbt besökare i anläggningen.

– Inte minst pensionärerna är på hugget och frågar när vi kan öppna igen, säger Ann-Charlotte Cederberg. De har verkligen blivit intresserade. 

Något bestämt besked om den saken kan hon inte ge i nuläget, men hon hoppas att det ska kunna öppna i början på nästa år, lagom till det är dags att börja "det nya livet" efter nyår och all julmaten.

– Det känns tråkigt att det skulle bli så här, när vi försökte fixa något i vårt lilla samhälle, fortsätter hon, men vi förstår att det måste vara så. Miljönämnden gör ju bara sitt jobb och vi har haft bra kontakt. De har varit mycket tillmötesgående.Men föreningen har satsat 78 000 kronor, så vi vill igång. Det är många som engagerat sig i den här satsningen och det är lite jobbigt att vi inte kan hålla öppet. Men - vi borde ju ha kollat först.

Hur som helst, en ansökan om lov för ändrad användning är inskickad till miljö- och byggnadsnämnden. Så Ann-Charlotte Cederberg väntar inte bara på tomten just nu...

Claes Svensson, avdelningschef på miljö- och byggnadsförvaltningen berättar att föreningens ansökan är klar för beslut, och ett besked kommer någon gång i början på februari.

– Vi har åtta veckors handläggningstid just nu, säger han. Men allting verkar vara i sin ordning. Ärendet är genomgånget och remissat till olika instanser. Bland andra till räddningstjänsten, Claes Svensson. Så allt ligger klart för beslut. 

– Men säger han, ett besked kan komma tidigare också, det beror på omständigheterna.

Ann-Charlotte Cederberg, ordförande i Järnforsens samhällsförening ser fram mot att få pappren i ordning så att man kan öppna gymet igen.
Ann-Charlotte Cederberg, ordförande i Järnforsens samhällsförening ser fram mot att få pappren i ordning så att man kan öppna gymet igen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!