Mjölkbönder i Järnforsen får medalj av kungen

Ingmar och Bertil Arvidsson i Järnforsen har levererat mjölk av mycket hög kvalitet i flera decennier. Nu belönas bröderna med LRF Mjölks guldmedalj, som delas ut på kungliga slottet i Stockholm.

Bröderna Bertil Arvidsson och Ingmar Arvidsson har drivit gården Brogärdet i Järnforsen sedan 1995. Gården har både mjölkkor och köttdjur.

Bröderna Bertil Arvidsson och Ingmar Arvidsson har drivit gården Brogärdet i Järnforsen sedan 1995. Gården har både mjölkkor och köttdjur.

Foto: Jimmy Larsson

Järnforsen2022-03-29 17:00

Rekordmånga mjölkbönder får i år ta emot guldmedalj ur kungens hand, eftersom fjolårets medaljceremoni sköts upp på grund av pandemin. 

Den 4 april är det stor mjölkfest på kungliga slottet i Stockholm, där 56 mjölkbönder från hela Sverige belönas med LRF Mjölks guldmedalj för att de i minst 23 år har levererat mjölk av toppkvalitet.

– Vi åker till Stockholm på söndag och ska träffa kungen på måndag, säger Bertil Arvidsson.

Hur känns det att få guldmedaljen?

– Det är ett bevis på att man har skött sig.

undefined
Både Bertil och Ingmar Arvidsson har jobbat på gården sedan de slutade skolan. På måndag får de ta emot LRF Mjölks guldmedalj ur kungens hand.

Anne Gredegård är fru till Bertil Arvidsson och sköter bland annat rapporteringen på gården Brogärdet, som har runt 55 mjölkkor. Ingmar Arvidssons fru Lotta Arvidsson sköter bokföringen. Även nästa generation – kusinerna Jon Arvidsson och Otto Arvidsson – jobbar i dag på gården.

Det blir Bertil och Anne samt Ingmar och Lotta som åker till medaljceremonin i Stockholm.

– Det roligaste är att komma upp till slottet och festligheterna runt omkring, säger Anne Gredegård som berättar att hon och Lotta kommer att vara klädda i folkdräkter.

Förutom lunch och middag på slottet har de blivit lovade en sightseeingtur under Stockholmsbesöket.

Även Ingmar Arvidsson glädjer sig åt att få guldmedaljen.

– Klart att det är roligt att det uppskattas att man sköter sig och levererar bra råvaror, säger han.

Bröderna Bertil och Ingmar Arvidsson har båda jobbat på gården sedan de slutade skolan. De tog över driften 1995 efter sin far och farbror.

undefined
Bertil Arvidsson är gift med Anne Gredegård, som tidigare har jobbat som seminör eller husdjurstekniker över hela länet. Numera sköter hon bland annat rapporteringen på gården.

Hur har ni lyckats hålla så hög kvalitet på mjölken i alla år?

– A och O är att ta hand om djuren väl, säger Bertil Arvidsson som berättar att de är noga med allt från foder till hygien och rengöring av mjölkanläggningen.

Runt 1 600 liter mjölk per dygn levereras från gården.

– Det tas prover varje dag när de hämtar mjölken, säger Anne Gredegård.

En rad krav måste uppfyllas för att mjölkleveranserna ska bli godkända enligt guldmedaljprogrammet. Krav som enligt LRF är tuffare än lagar och förordningar på området.

undefined
Ingmar Arvidsson och Bertil Arvidsson har god hjälp av sina fruar och söner på gården i Järnforsen.

Att driva en mjölkgård i dag är annorlunda mot hur det var förr i tiden.

– Det är mer lättarbetat. Tekniken har gått framåt även på en sådan här gård. Tidigare fick man bära mjölkmaskinerna, men nu går de på räls, säger Anne Gredegård.

Hon menar att det också är en stor fördel att bröderna har varandra.

– De har aldrig behövt gå ensamma och slita.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!