Osäker på uppgifter: "Måste kanske skriva om historien"

Det finns en risk att Fröreda Storegårds historia måste skrivas om. Det är inte säkert byggnaderna är så gamla som man trott. "Hoppas inte Fröredaborna blir allt för besvikna", säger länsmuseets Magdalena Jonsson.

Jan Westergren, som likt Magdalena Jonsson är bebyggelseantikvarie på länsmuseet, tar ett prov i en av loftbodarnas ytterväggar i syfte att försöka säkerställa när byggnaden uppfördes.

Jan Westergren, som likt Magdalena Jonsson är bebyggelseantikvarie på länsmuseet, tar ett prov i en av loftbodarnas ytterväggar i syfte att försöka säkerställa när byggnaden uppfördes.

Foto: Magdalena Jonsson

Järnforsen2020-08-29 12:00

Fröreda Storegård i Järeda socken är sedan länge känd som en av länets mest intressanta äldre agrara miljöer.

– Den välbevarade miljön har intresserat antikvarier under lång tid, men det finns inga säkra uppgifter på när de olika byggnaderna uppförts, säger bebyggelseantikvarie Magdalena Jonsson.

Hur gamla sägs byggnaderna vara?

– Det finns teorier som säger 1700-tal, kanske rent av tidigt 1700-tal. En stor brand i slutet av 1600-talet ödelade en stor del av bebyggelsen i byn. Det fanns anledning att tro att man återhämtat sig så pass under första halvan av 1700-talet att byn kunde byggas upp igen. Detaljerna i husen har lite talat för det.

Men – hon är tveksam sedan hon och kollegor varit där för att försöka fastställa åldern. 

– Under året har länsmuseet beviljats bidrag från länsstyrelsen för att datera gårdens bebyggelse med hjälp av en så kallad dendrokronologisk undersökning och analys. Det betyder att man genom studier av mönstret hos årsringarna på borrprover kan avgöra vilket år timret fälldes, säger Magdalena Jonsson och fortsätter:

– En säkrare datering av byggnaderna syftar dels till att få veta mer om Fröreda, dels till att göra byggnaderna till referensobjekt för datering av andra agrara byggnader i länet. Fröreda Storegård är ett besöksmål med utvecklingspotential och vi tror att projektet kan öka intresset för miljön, både lokalt, regionalt och nationellt.

undefined
Fröreda Storegård är sedan länge känd som en av länets mest intressanta äldre agrara miljöer. Inom gården finns totalt tio byggnader - fyra tvåvånings enkelstugor, sammanbyggda två och två till så kallade tvillingstugor, två loftbodar och två visthusbodar samt en undantagsstuga och en bod.

Vad får dig att tvivla på att husen är så gamla?

– Det är bland annat kända barocktapeter på väggarna och smidesarbeten som stilmässigt är 1700-tal. Men då ska man komma ihåg att man släpar lite efter i smak och stil på landsbygden och i äldre tider har man, precis som i dag, gillat återanvändning.

Så hur tänker du nu?

– Klart jag fortfarande hoppas. Men jag fick en annan känslan att "jag vet i katten", när jag var där och verkligen tittade på virket.

Hur tror du reaktionerna blir på det?

– Jag hoppas inte Fröredaborna blir alltför besvikna. De har fortfarande en helt fantastisk gårdsmiljö. Det förtar inte Fröreda Storegård om vi skjuter lite på dateringen, det är fortfarande ett fantastiskt byggnadsminne.

Borrproverna har skickats till Lund för analys. Magdalena Jonsson spår att det lär dröja något halvår innan vi vet svaret.

– Det kanske får bli en liten omskrivning av historian.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!