Polisen dagen efter branden: "Avskriver brott"

Polisen utesluter mordbrand vid JF Energisystem. "Efter samråd med kriminaltekniker, räddningstjänst och ägare har vi kommit fram till att branden inte var anlagd".

Polisen spärrade av området, efter branden hos JF Bränslesystem. På onsdagen meddelade förundersökningsledare Niclas Juneskog att branden inte misstänks ha varit anlagd.

Polisen spärrade av området, efter branden hos JF Bränslesystem. På onsdagen meddelade förundersökningsledare Niclas Juneskog att branden inte misstänks ha varit anlagd.

Foto: Charlotte Madestam

Järnforsen2020-09-02 19:15

Det säger Niclas Juneskog, förundersökningsledare vid polisen, om att alla eventuella misstankar om brott avskrivs.

Dagen efter branden på JF Energisystem har vd Freddie Lindbäck börjat få distans till det hela. Han tänker att "det kunde gått mycket värre".

– Det är nu det tuffa jobbet börjar med pannrummet, varifrån vi även förser Plannja med värme, och tillhörande bränsleförråd. Den delen av lokalerna är helt utbränd, så det tar flera månader och blir kostsamt att återställa är jag rädd, säger han och tillägger:

– Däremot inser vi att verkstaden klarade sig ganska bra, så där kan vi ha två avdelningar igång. Dock har vi två andra viktiga maskiner, som styrs via pannrummet, som är av vikt att vi får igång snart. 

Enligt Freddie Lindbäck är det elektriciteten som är problemet, det är mycket sönderbrända kablar som går i taket.

– Vi är väldigt tacksamma över att elektriker kom till oss så snabbt. De drar provisoriska kablar så verksamheten kan rulla så gott det går. Saneringen av rök, som spred sig till lunchrum och kontorsdelen, har också påbörjats. Vi har fått tillåtelse att ta bort polisens avspärrningarna, så nu väntar vi bara på klartecken från försäkringsbolaget så vi kan påbörja rivningsarbetet. Det gäller att det går undan så det löser sig med värmeförsörjningen och den kompressor som stod där.

Med lite bättre överblick, hur påverkas verksamheten?

– Den kommer delvis ligga nere en stund till. Tre-fyra gubbar är hemma, som jobbar på den avdelning där produktionen inte är igång, övriga är igång så gott det går. Att få igång verksamheten igen är prio ett och att täcka taket så det inte blir värre fuktskador. 

Blir några kunder lidande?

– Om det hänt för två veckor sedan hade det varit ett sämre läge, säger Freddie Lindbäck. Nu var vi i princip klara med det som ska levereras om ett par veckor, och inget ligger akut just nu.

Har du någon teori om vad som hänt?

– En teori är att det blivit någon form av gnistbildning eller tillbakabrand. Eller att det är något elektriskt fel, jag kan inte tänka mig något annat.

Det var Freddie Lindbäck som väcktes abrupt av räddningstjänsten natten till tisdagen, sedan branden upptäckts av personal hos grannen Plannja.

– Jag bor bara några hundra meter ifrån. Det går inte att beskriva känslan, när man tittar ut och ser att det brinner. Det är en mardröm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!