Populär promenadslinga kommer allt närmare

En säkrare promenadslinga kommer allt närmare i Järnforsen. Sedan gammalt är det populärt att "gå runt spången", nu är tanken att nya gångvägar ska göra promenaden säkrare.

Spången i Järnforsen ska utvecklas. Projektet att utveckla promenadstråket har tagit ett stort steg framåt sedan i vintras.

Spången i Järnforsen ska utvecklas. Projektet att utveckla promenadstråket har tagit ett stort steg framåt sedan i vintras.

Foto: Olof Carlson

Järnforsen2022-08-25 10:25

Frågan om en säkrare promenadrunda i Järnforsen har stötts och blötts i flera år vid det här laget. Men nu finns en plan för hur det ska bli. Projektchef Jens Karlsson på ÖSK presenterade ett förslag för kommunledningen som innehåller flera olika delar.

Först och främst, en ny gångväg från Järnforsens samhälle fram till Järeda kyrka. 

– Det behövs, säger kommunalrådet Lars Rosander (C). Vägen är smal och det är mycket trafik.

Från Järeda kyrka går sedan promenadvägen utmed Järnsjön fram till spången, bron över Emån och sedan vidare ut på Vetlandavägen och tillbaka mot Järnforsen.

Men innan spaden kan sättas i marken är det mycket som ska göras. Det är flera markägare som berörs, och för att öppna vägen för promenadstråket krävs att lantmäteriet kopplas in.

I planeringsarbetet har Karlsson haft kontakt med samhällsföreningen och hembygdsföreningen på orten, och båda är positivt inställda, och efter forskning har de kunnat bena ut ägarförhållandena på bron. De kom fram till att bron byggdes redan på 1920-talet av dåvarande Järeda kommun. Bron har med andra ord ett kulturhistoriskt värde, en gång i tiden var den södra Sveriges längsta hängbro.

Men smakar det så kostar det, ÖSK beräknar att hela projektet inklusive nybyggda gångvägar kommer att kosta runt åtta miljoner kronor. Dock finns en viss osäkerhet när det gäller kostnaden för brorenoveringen. Det hänger på vilka krav som ställs av länsstyrelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!