Rossy ger bra mjölk – och är snygg

918 Rossy från Brogärdet imponerade och tog hem Saraklassen på Elmia Lantbruk. "Jag hade inte förväntat mig att hon skulle vinna, så glädjetårarna kom. Det blir känslosamt efter en tid, när man lär känna en ko väl", säger Marie Arvidsson som ställde ut henne.

"Jag hade inte förväntat mig att Rossy skulle vinna, så glädjetårarna kom. Det blir känslosamt efter en tid, när man lärt känna en ko väl", säger Marie Arvidsson som ställde ut henne.

"Jag hade inte förväntat mig att Rossy skulle vinna, så glädjetårarna kom. Det blir känslosamt efter en tid, när man lärt känna en ko väl", säger Marie Arvidsson som ställde ut henne.

Foto: Björn Daniels

Järnforsen2018-10-30 06:00

Det står en synnerligen bra ko i bröderna Berra och Ingemar Arvidsson ladugård i Brogärdet i utkanten av Järnforsen. 918 Rossy uppfyller alla de viktiga kriterierna – och ser dessutom väldigt bra ut. Allt sammantaget gorde att hon imponerade på domaren och tog hem en eftertraktad vinst i Saraklassen, vilket gav 25 000 kronor i prispengar.

– Saraklassen kan bara lite äldre kor kvalificera sig till, berättar Marie Arvidsson, dotter till Berra. Kon måste ha kalvat minst fyra gånger, med andra ord vara minst fem år, och hon ska ha blivit dräktig i tid. Hon ska mjölka bra, tio procent mer än rasgenomsnittet, och dessutom ha varit frisk genom hela sitt liv och levererat frisk mjölk.

Numera bor Marie Arvidsson i Orsa, dit kärleken fört henne. Hon och sambon Johan Daniels har en gård tillsammans, där förövrigt dottern 1063 Rossy finns. Men hittills är det korna på gården "hemma" i Brogärdet hon tävlar med och visar på utställningar.

Det var trede gången nu som 918 Rossy visades på Elmia Lantbruk. Och hon tycks gilla det.

– Ja, så är det faktiskt. Hon verkar tycka det är kul och gillar uppmärksamheten, säger Marie Arvidsson och skrattar. Så hon är jättebra att hantera när vi kommer ut så här. Är så snäll och tacksam att visa upp. Hon har ett bra temperament och finner sig i allt, liksom bara "ok, nu går vi hit", "ok, jag väntar här". Det gör förstås det hela lättare.

Marie Arvidsson har visat upp gårdens kor på utställningar och tävlingar sedan hon var åtta år, så hon har 20 års erfarenhet. Det har gått bra flera gånger tidigare, i koutställning. Däremot har det aldrig hänt att någon av gårdens djur vunnit Saraklassen på Elmia Vilket förstås gör det hela ännu roligare.

– Ibland har man på känn, att man har en bra ko med sig, men man vet ju inte hur bra. I det här fallet visste jag att 918 Rossy kvalificerat sig i de olika kriterierna och personligen tycker jag ju att hon är väldigt snygg – men jag är ju partisk, tillägger Marie och skrattar. Det är ofta så att den äldsta kon vinner, och Rossy var yngst i klassen. Men nu tyckte juryn att Rossy var så pass mycket snyggare så hon vann. Det känns fantastiskt roligt och ger bra reklam åt gården. Jag är så stolt över henne.

918 Rossy imponerade på domaren och tog hem en eftertraktad vinst i Saraklassen på Elmia Lantbruk, till Marie Arvidssons stora glädje.
918 Rossy imponerade på domaren och tog hem en eftertraktad vinst i Saraklassen på Elmia Lantbruk, till Marie Arvidssons stora glädje.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om