SD:s toppkandidat vill sätta stopp för vindkraften

Göran Gustafsson är den enda SD-ledamoten som har representerat partiet under hela mandatperioden i Hultsfreds kommunfullmäktige. Nu toppar han SD-listan i kommunvalet.

"Jag skulle vilja sträcka ut en hand till de andra partierna och göra gemensam sak mot vindkraftparkerna som etableras i samhället", säger Göran Gustafsson (SD).

"Jag skulle vilja sträcka ut en hand till de andra partierna och göra gemensam sak mot vindkraftparkerna som etableras i samhället", säger Göran Gustafsson (SD).

Foto: Jimmy Larsson

Järnforsen2022-09-07 18:00

Platsen som Göran Gustafsson har valt för intervjun kräver en bilresa på gropiga grusvägar i skogarna utanför Järnforsen.

– Det är störst problem för de som bor i närheten av verken, säger Göran Gustafsson när vi har stannat till vid Fröreda vindpark.

– De här är ganska små egentligen, men de stora som man tänker bygga ställer till med betydligt mer problem. Det blir mycket mer ljud och påverkan runt om.

undefined
"Jag skulle vilja sträcka ut en hand till de andra partierna och göra gemensam sak mot vindkraftparkerna som etableras i samhället", säger Göran Gustafsson (SD).

Han vill inte se någon vindkraftsutbyggnad i Hultsfreds kommun.

– Många bolag har varit intresserade av att bygga de här jättestora verken som är 270–300 meter höga. Vi anser att alla boende runt omkring kommer att få sina boenden förstörda. Sedan påverkar det besöks- och turistnäringen i kommunen som många har sin inkomst ifrån.

Samtidigt behövs mycket energiproduktion. Hur tycker ni att den energin ska produceras i stället?

– Vi tycker att man ska sätta igång och projektera kärnkraftverk omedelbart. Om det går att återstarta några av dem är det väldigt positivt.

Du ser inga problem med kärnkraften?

– Det är klart att det finns problem. Man måste ta hand om avfallet efteråt. När man pratar om de nya generation fyra-verken påstår man att man kan köra ut mer av bränslet, så att det inte blir lika lång halveringstid som i de gamla verken. De använder väldigt liten del av bränslet. Då kanske det rör sig om tusentals år man får ha det sparat i stället för hundratusentals år.

undefined
Göran Gustafsson vill sätta stopp för alla vindkraftsplaner i Hultsfreds kommun.

Göran Gustafsson har suttit i kommunfullmäktige i två mandatperioder. Av de sex SD-ledamöter som blev invalda 2018 är det bara Göran Gustafsson som fortfarande sitter i fullmäktige som representant för partiet. Tre ledamöter har bytts ut, en stol står tom och på en annan stol sitter en politisk vilde.

Har ni gjort något för att försäkra er om att det inte blir så många avhopp under nästa mandatperiod?

– Det kan man aldrig göra. Folk blir sjuka eller flyttar. Man kan inte påverka sådant. Det är sådant som händer i livet.

Vad har den höga omsättningen på ledamöter haft för betydelse för era möjligheter att driva politik i kommunen?

– Jag tror inte att det påverkar våra möjligheter att driva politik i någon speciellt hög grad. Men om någon väldigt drivande försvinner är det alltid ett stort tapp.

Vad har ni åstadkommit de senaste fyra åren i kommunen?

– Jag tycker att vi har kunnat påverka ganska mycket även om vi inte har någon maktposition. Förra mandatperioden hade vi en vågmästarroll.

undefined
Göran Gustafsson är Sverigedemokraternas toppkandidat i kommunvalet i Hultsfred.

Har ni fått igenom något av era förslag?

– Nja, det kan man väl inte säga, medger Göran Gustafsson och tillägger att partiets förslag om språkkrav för kommunanställda ännu inte har behandlats.

Vad vill du förändra i Hultsfreds kommun om du skulle få inflytande?

– Det finns mycket som man skulle vilja förändra. Vi har till exempel en läkarstation där det inte finns någon fast läkare. Det är en sak som jag skulle vilja ändra på.

Göran Gustafsson nämner även vindkraften, tryggheten i samhället och en upprustning av skolorna i ytterområdena som viktiga frågor.

Socialdemokraterna har kallat Sverigedemokraterna för "en säkerhetsrisk för Sverige". De lyfter bland annat fram att Jimmie Åkesson tidigare inte kunnat välja mellan Biden och Putin. Vem skulle du välja, Biden eller Putin?

– Jag skulle inte välja någon av dem. Men Putin är givetvis sju resor värre. Det han håller på med är helt bedrövligt.

Vindkraftverk i Fröreda vindpark.
Vindkraftverk i Fröreda vindpark.
Göran Gustafsson (SD)

Ålder: 58 år.

Bor: Björneström utanför Virserum.

Yrke: Elektriker.

Familj: Flickvän.

Intressen: Äldre amerikanska bilar.

Hjärtefråga: Tryggheten i samhället. "Man ska kunna våga gå till Minuten och ta ut pengar även på kvällen. Det är nog många som drar sig för det. Jag skulle inte göra det heller."

Därför valde han SD: "Det är det enda partiet som har samma åsikter som jag har om det mesta."

Om hur viktig invandringsfrågan var för partivalet: "Vi hade en enorm invandring då, det påverkade helt klart."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!