"Chockartat"– Skolan är ju ett nav i samhället

Beskedet att politikerna vill stänga Järnforsens skola kom kanske inte helt oväntat, men lika fullt blev det chockartat för Ann-Charlotte Cederberg som är ordförande i samhällsföreningen.

Beskedet att skolan ska stängas kom inte helt oväntat, men blev ändå en chock för Ann-Charlotte Cederberg, ordförande i Järnforsens samhällsförening.

Beskedet att skolan ska stängas kom inte helt oväntat, men blev ändå en chock för Ann-Charlotte Cederberg, ordförande i Järnforsens samhällsförening.

Foto: Eva Harrysson

Järnforsen2023-05-09 12:13

– Man har väl anat att det varit på gång, säger hon. Att det är dit politikerna vill komma. Men jag undrar varför? Att skjutsa Järnforsenbarnen till Målilla...kan man inte lika gärna göra tvärtom för att fylla upp skolan här? 

Tänket bakom beslutet känns väl enkelriktat, tycker hon. Att det känns som en uträkning sedan länge.

– Det är som om man låtit skolan få självdö, säger hon. Man har inte jobbat för att öka elevunderlaget.

Skolan är en viktig pusselbit i samhällsföreningens arbete att öka inflyttningen till Järnforsen. Att förmå barnfamiljer att flytta in. Men utan skola på orten blir det så mycket svårare, anser Ann-Charlotte Cederberg.

– Skolan är ett nav i samhället. Det har varit ett argument för oss för att få folk att flytta hit. 

Men samhällsföreningen ger sig inte. Jobbet går vidare för att utveckla samhället.

– Vi tänker inte lägga oss platt. Järnforsenandan är stark. Men visst vore det roligt om vi slapp jobba i motvind hela tiden och fick lite medvind någon gång.

Vad som ska hända med skolhuset står skrivet i stjärnorna än så länge. Men att göra sig av med lokalerna är dumt, tycker Ann-Charlotte Cedergren.

– Vad skulle hända om vi får en ny flyktingvåg? Kanske från Ukraina. Var ska vi i så fall göra av de barnen? Det är ju fullt på alla andra skolor. Det vore dumt att inte använda de här lokalerna till någon verksamhet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!