Skola har bara 19 elever – så kan de bli fler

Hur många föräldrar i Järnforsen med omnejd kan tänka sig att flytta sina barn till Järnforsens skola? Det ska kommunen undersöka.

I dagsläget finns 19 elever på Järnforsens skola, varav tio elever i årskurs 4–6, fem i årskurs 2–3 och fyra i förskoleklass.

I dagsläget finns 19 elever på Järnforsens skola, varav tio elever i årskurs 4–6, fem i årskurs 2–3 och fyra i förskoleklass.

Foto: Axel Hilleskog

Järnforsen2023-03-18 06:00

I dagsläget går 19 elever på Järnforsens skola, men i höst kommer det bara att finnas 13 elever på skolan, samt tolv elever på förskolan, enligt den senaste prognosen.

Föräldraföreningen i Järnforsen skickade nyligen in ett antal förslag på hur man kan behålla och utveckla skolan. Nu har barn- och utbildningsnämnden tagit fasta på två av förslagen.

Nämnden ger barn- och utbildningschef Martin Snickars i uppdrag att undersöka ett utökat upptagningsområde för Järnforsens skola.

"Exempel på områden aktuella för utökning kan vara till exempel Flaten, Vrånganäs, Skinnskälla, Ryd och Högeruda", skriver nämnden i beslutet.

undefined
Fler elever behövs till Järnforsens skola. Nu ska kommunen bland annat utreda ett utökat upptagningsområde.

Martin Snickars ska även fråga alla föräldrar som bor i Järnforsen och dess närhet, men som har sina barn i skolor på andra orter, om de kan tänka sig att välja Järnforsens skola.

– Jag ska återkomma till nämnden i maj, säger Martin Snickars som även får i uppdrag att göra en konsekvensanalys.

Samtidigt ger nämnden fastighetschef Mikael Pettersson i uppdrag att ta fram en plan för de mest akuta åtgärderna för upprustning av Järnforsens skola. Alla åtgärder som behövs skulle kosta 15–20 miljoner kronor, enligt en uppskattning.

Finns det någon bedömning av hur många elever som behövs för att driva skolan vidare?

– 50–55 elever är det minsta för att ha undervisning enligt läroplanens kriterier, säger Martin Snickars.

I dag åker eleverna på Järnforsens skola till Målilla skola för undervisning i vissa ämnen. Resorna görs två dagar per vecka.

undefined
I dagsläget finns 19 elever på Järnforsens skola, varav tio elever i årskurs 4–6, fem i årskurs 2–3 och fyra i förskoleklass.

Samarbetet mellan de båda skolorna har nyligen utvärderats. Både elever och föräldrar i Järnforsen har fått svara på en enkät. Av enkätresultatet framgår att tio elever är missnöjda med att åka till Målilla skola två dagar i veckan, medan sju är nöjda. Ingen elev vill vara i Målilla fem dagar i veckan.

Av de föräldrar som svarat är fyra negativa och vill att kommunen avslutar samarbetet, tre är neutrala och två är positiva (men vill att Järnforsens skola ska vara kvar).

"Vi tycker att kompetensen finns i skolan i Järnforsen och där blir individen sedd och känner sig trygg", skriver en förälder.

Sedan tidigare är det klart att Järnforsens skola blir hänvisningsskola för elever i Virserumsområdet från och med hösten 2023.

Vimmerby Tidning har förgäves sökt föräldraföreningen och samhällsföreningen i Järnforsen för en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!