Skola väntas stå tom en längre tid: "Behövs inte"

Hyresavtalet för Järnforsens skola har nu sagts upp. Inga andra kommunala verksamheter behöver lokalerna i dagsläget. "Jag tror de kommer att stå tomma ett bra tag framöver", säger fastighetschef Mikael Pettersson.

I dagsläget har kommunen ingen ny hyresgäst på gång till Järnforsens skola. Hyreskontraktet för skolan upphör vid årsskiftet.

I dagsläget har kommunen ingen ny hyresgäst på gång till Järnforsens skola. Hyreskontraktet för skolan upphör vid årsskiftet.

Foto: Olof Carlson

Järnforsen2023-06-30 05:00

Den 19 juni tog kommunfullmäktige beslut om att stänga Järnforsens skola och fritidshem. Två dagar senare fick fastighetschefen ett mejl från barn- och utbildningschef Martin Snickars, som meddelade att hyreskontraktet för både skolan och förskolan i Järnforsen skulle sägas upp.

Mikael Pettersson bekräftar att barn- och utbildningsnämnden har sagt upp hyreskontraktet för alla lokaler vid skolan. Lokalerna, som ägs av kommunen, hyrs av skolan enligt ett internhyressystem.

Sista hyresdag blir den 31 december i år.

– Skolorna har alltid sex månaders uppsägningstid, säger Mikael Pettersson.

undefined
"Kommunen har tillräckligt med byggnader rent generellt. Vi behöver inte ha fler byggnader och vi behöver inte ha byggnader som är tomma. Men rivning är alltid sista alternativet", säger fastighetschef Mikael Pettersson.

Innebär det att skollokalerna kommer att stå tomma under hösten?

– Ja, det kommer de att göra. Med det politiska beslut som togs så kommer inte skolan att börja i höst igen.

Pettersson tillägger att förskolan flyttar till sina tidigare lokaler på Samuelsgatan någon gång under hösten.

– Det är lite som ska anordnas och återställas. Vi hade en vattenskada i den här byggnaden för många, många år sedan. Det var det som gjorde att förskolan flyttade från den här byggnaden upp till skolan. Sedan blev man kvar uppe i skolans lokaler.

I nuläget finns inga planer för de lokaler som blir tomma när skolan läggs ner och förskolan flyttar. Enligt fastighetschefen har inga kommunala verksamheter behov av lokaler i Järnforsen.

– Jag tror att de kommer att stå tomma ett bra tag framöver.

undefined
I dagsläget har kommunen ingen ny hyresgäst på gång till Järnforsens skola. Hyreskontraktet för skolan upphör vid årsskiftet.

I ett tjänstemannaförslag har en rivning av skolan tidigare nämnts som ett alternativ.

– Det är den yttersta och sista åtgärden. Om man inte vet vad man ska använda byggnaden till ska man inte renovera. Kommunen har tillräckligt med byggnader rent generellt. Vi behöver inte ha fler byggnader och vi behöver inte ha byggnader som är tomma. Men rivning är alltid sista alternativet.

Hur stora satsningar behöver göras för att en ny verksamhet ska kunna flytta in?

– Det är lite svårt att svara på. Det beror på vilka behov den verksamheten har. Men vi står ändå inför utmaningar med bland annat källaren som behöver dräneras om helt och hållet. Vi pratar även om fönsterbyten och ventilationssystem. Det är satsningar i mångmiljonklassen som kommer att behövas.

Är det realistiskt att tro att det kommer att bli några nya verksamheter i lokalerna?

– Det hade varit det absolut bästa. Men personligen kan jag inte se vilken verksamhet som vill in under den närmsta tiden.

undefined
Två dagar efter beslutet i kommunfullmäktige sades hyresavtalet för skollokalerna i Järnforsen upp.

Kan det bli aktuellt att sälja lokalerna?

– Man ska väl aldrig säga aldrig, men det är en politisk fråga i sådana fall.

Ser du det som mer troligt att byggnaderna kommer att rivas än att de hyrs ut?

– Nu sysslar jag bara med kommunens verksamheter, men det är inte helt omöjligt att någon tänker sig att ha nytta av lokalerna. Men det måste sammanvägas med om det finns andra industrilokaler i samhället.

Hittills har inga företag visat intresse för lokalerna, och Mikael Pettersson kan inte svara på vilken typ av verksamhet som skulle passa där.

– Lokalerna är inte lämpliga för någon tillverkningsindustri.

Som Vimmerby Tidning tidigare berättat har Niclas Mobelius (KD) börjat fundera på att starta en friskola i Järnforsen.

– Det är mer en skolfråga än en fastighetsfråga för mig, säger Mikael Pettersson som inte vet vilka lokaler som kan bli aktuella för en eventuell friskola.

– De kanske tänker sig en helt annan byggnad än själva skolan. Det har jag ingen aning om.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!