Startar matvandringar: "Det blev lite mer akut nu"

Coronautbrottet gav Matilda Johansson tid att utveckla sin idé. Med stöd av Astrid Lindgrens Hembygd startar hon matvandringar. Som ett komplement till ysteriet Räven och osten.

Matilda Johansson har i samarbete med Ann Sellbrink, på Låxbo lantkök, utvecklat idén med matvandringar. På måndagen gjordes en provvandring för att testa konceptet.

Matilda Johansson har i samarbete med Ann Sellbrink, på Låxbo lantkök, utvecklat idén med matvandringar. På måndagen gjordes en provvandring för att testa konceptet.

Foto: Charlotte Madestam

Järnforsen2020-06-15 15:00

Idén har egentligen funnits i Matilda Johanssons tankar en tid, men det var nu som hon fick tid och kraft att jobba vidare med planerna att starta matvandringar i trakterna kring bostaden och företaget i Lida, utanför Järnforsen.

– Det blev lite mer akut nu, coronapandemin påverkar även mig. Eftersom jag säljer en del till restauranger märker jag en ganska stor minskning. Det börjar återhämta sig, men matvandringarna ger mig ett ben till att stå på. Jag kan få hit ett annat klientel, det skapar en ökad trygghet, säger Matilda Johansson, som räknar med att komma igång så snart som möjligt efter projekttidens slut sista juni.

undefined
Ann Sellbrink och Matilda Johansson presenterar menyn vid första matstoppet. Eftersom det snart är midsommar satsade man på silltårta i glas, med rostad kavring och ett frökex med rosépeppar med färskost med pepparrot.


Astrid Lindgrens Hembygd såg potential i projektet och beviljade en Leadercheck, motsvarande maximala 70 procent av totalbudgeten.

Vad gör det här till ett angeläget projekt att stödja?

– Vi vill underlätta för företag som Matildas att leva och verka på landsbygden. Vi ser en stor poäng i att ta tillvara det som finns. Matilda har maten och skogen inom familjen, det känns naturligt att utveckla det, säger projektledare Cathrine Jansson och tillägger: 

– Vi har haft flera som hört av sig under senare delen av våren, som snabbt vill ställa om med aktiviteter lite mer mot svenska gäster.
Matilda Johansson har utvecklat idén tillsammans med Ann Sellbrink på Låxbo lantkök, som haft en roll som konsult.

– Det har verkligen varit spännande och jättekul, det är en fantastiskt bra idé som dessutom ligger helt rätt i tiden när folk vill träffas utomhus och det finns ett intresse för att äta lokalproducerad mat från småproducenter, säger hon.

Det är coronatider, vad talar för att företagsidén har en framtid även längre fram?

– Man ser hur intresset för naturen och vandringar ökar, många vänjer sig nog vid det nu och kommer uppskatta att semestra i Sverige. Folk söker annorlunda upplevelser.

undefined
Magnefik utsikt. Matilda Johansson beskriver vad som finns i trakterna kring hemmet och ysteriet i Lida vid första matstoppet.

På måndagen arrangerades en provvandring. En utvald grupp med bland annat kollegor i branschen och folk från turistbyråer följde med ut i skogen, för en första utvärdering. 

Kristina Lindelöf från Ingebo hagar, och styrelseledamot i ALH, var en av dem. Hon gillade det hon fick presenterat för sig.

– Det är en suverän idé, jag har faktiskt varit på gång jag också. Men den här sommaren har varit så kämpig ändå, men nu samlar jag på mig erfarenheter, så kanske det kan bli en annan variant i Vimmerby.

undefined
Coronautbrottet gav Matilda Johansson tid att utveckla sin idé. Så snart som möjligt startar hon matvandringar, ett koncept som tagits fram tillsammans med Ann Sellbrink.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!