Tre Systrar satte Vrånganäs på turistkartan

Den lilla byn Vrånganäs på vägen mellan Målilla och Virserum har kommit att bli ett begrepp i turistkretsar. Och det är tre systrar som ligger bakom.

Vrånganäs gamla skola är en speciell byggnad, och caféet är inrymt i gamla slöjdsalen, berättar Erika Gustafsson och Martina Wastring.

Vrånganäs gamla skola är en speciell byggnad, och caféet är inrymt i gamla slöjdsalen, berättar Erika Gustafsson och Martina Wastring.

Foto: Olof Carlson

Järnforsen2022-04-24 07:00
undefined
Josefina Ljungqvist är en av de tre systrarna som driver caféet som satt Vrånganäs på turistkartan.


Nu laddar Café Tre Systrar för en fjärde sommarsäsong. En säsong utan hämnande restriktioner. Men uteserveringen i den stora trädgården är fortfarande huvudalternativet. Även om det finns sittplatser inne också, om vädret skulle vara otjänligt. 

– Det känns riktigt skönt att vi kan öppna lite mer år när inte restriktionerna begränsar, tycker Martina Wastring, som är en av de tre systrarna som dragit igång caféet.

Nu ligger man i startgroparna inför den fjärde sommarsäsongen. På Valborgsmässoafton drar den igång.

– Lite längre fram i sommar kommer öppettiderna också att utökas, berättar hon.

Men det gäller att hinna med att baka också. Det är ett signum att allt ska vara hembakat, och ekologiskt.

– Vi bakar efter vad vi själva gillar och känner för. Det kan vara så att vi har gott om blåbär ena dagen, och då bakar vi något med blåbär i. På det viset blir ingen dag den andra lik. Och nu efter de här åren har vi lite mer rutin och vi vågar nog ta ut svängarna lite mer, säger Martina.

undefined
I bland blir det lite tid över för en fika. Martina Wastring och Erika Gustafsson slår sig ner vid bordet, för att göra en "kvalitetskontroll" av sina bakverk.

Det var en utmaning för de tre systrarna, Martina Wastring, Erika Gustafsson och Josefina Ljungqvist när de drog igång verksamheten i det gamla skolhuset. Nästan mitt ute i ingenstans. 

– Vi hade ju ingen aning om det skulle stanna någon och fika hos oss, säger Martina Wastring, och drar sig till minnes hur spännande det var.

– Men det verkar som folk lärde sig fort, och nu har vi massor av besökare. Både från Sverige och andra länder. 

Det är också många från närområdet, så där tio mil eller så, som tagit caféet som ett utflyktsmål. Inte minst under pandemin. Eftersom uteserveringen har varit, och fortfarande är, det primära har man kunnat ha öppet hela tiden, låt vara med vissa begränsningar. 

– Vi har lyckats sätta Vrånganäs på turistkartan.

Det var dock ingen slump att de valde att starta sitt café i Vrånganäs gamla skolhus. Alla tre systrarna har anknytning till trakten. 

– Vår mormor och morfar hade gården bredvid och vi var ofta där och hälsade på. Mamma gick dessutom i skolan här, säger Martina.

Mamma Noomi Gustafsson som förresten också är med och jobbar i caféet. Ett värdefullt stöd, tycker systrarna.

Det är också en stor fördel, tycker de, att vara tre. På så sätt kan de hjälpa och stötta vandra på olika sätt. Vilket gör det betydligt enklare eftersom företaget drivs på hobbybasis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!