Tung stämning i fabriken: "Som en klump i magen"

Dagen efter beskedet att 30 personer får gå från Plannja i Järnforsen är stämningen tung på fabriken. Inte ens det årliga julbordet förmår att skingra molnen.

Magnus Carlsson, ordförande i Metallfacket på Plannja, bekräftar att det var en dov, tung stämning under onsdagen.

Magnus Carlsson, ordförande i Metallfacket på Plannja, bekräftar att det var en dov, tung stämning under onsdagen.

Foto: Olof Carlson

Järnforsen2022-12-14 18:00

– Ända sedan varslet lades i början på november har det varit som en klump i magen, säger Anna-Lena Nilsson som vi träffade i kön till julbordet.

Hon berättar om känslorna som välde fram, i samband med att personalen informerades i tisdags om utgången av MBL-förhandlingarna. Det ursprungliga varslet på 45 anställda slutade med att 30 personer sägs upp.

– Det blev tungt för många, någon bröt ihop och började gråta. Det var riktigt jobbigt, säger Anna-Lena Nilsson.

Hon befarar dessutom att den här jobbiga känslan kommer tillbaka varje gång någon lämnar framöver. Det blir som en påminnelse om de här senaste veckorna och den oro de har fört med sig.

– Det blir så när man har jobbat ihop i många herrans år, säger hon.

Flera av dem vi pratade med i kön till det årliga julbordet på företaget bekräftade den tunga stämningen.

Magnus Carlsson, ordförande i den lokala fackklubben för IF Metall:

– Det är liksom ingen som är glad i dag. De som blir kvar påverkas naturligtvis, och även om de kanske är glada för att få vara kvar vill de inte visa det för arbetskamraterna som måste gå.

Den tunga stämningen dagen efter beskedet är påtaglig. Inte ens det väntande julbordet lyckas lätta upp stämningen, annat än tillfälligt.

Magnus Carlsson berättar att några redan har lämnat företaget, andra har fått olika pensionslösningar. Men det är fortfarande många som drabbas direkt av uppsägningarna. Hoppet står till att läget blir bättre 2023.

För ett facit finns inte förrän i mars, när de första uppsägningarna slår igenom och de drabbade går hem.

– Har vi lika mycket att göra då, som vi har nu, så kan vi inte låta dem gå, säger Magnus Carlsson. Då stannar hela verksamheten. 

Han ser företagets åtgärd som en spåkula.

– Det är bara som man tror att det kommer att bli. 

Magnus Carlsson berättar att företagets främsta inriktning är mot grossister och återförsäljare. Som i sin tur handlar med byggfirmor och privatpersoner.

– Vi har även en avdelning för nybyggen, säger han, men så länge folk renoverar, så är det bra för oss.

Läget är inte nattsvart, betonar Magnus Carlsson, det finns fortfarande företag som anställer. Han tänker bland annat på Fasadglas i Hultsfred som är i färd med rekrytering av ny personal.

– Sedan finns det några som ser en chans i det här, en chans att göra något annat...

Dagen efter beskedet. 30 personer får lämna. Inte ens det årliga julbordet kunde skingra de mörka molnen och den tunga stämningen.
Dagen efter beskedet. 30 personer får lämna. Inte ens det årliga julbordet kunde skingra de mörka molnen och den tunga stämningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!