– Det är roligt att bygga och återskapa det som en gång fanns, säger den pensionerade fönstersnickaren när Vimmerby Tidning kommer på besök.
Nils-Olof Petersson hade tidigare eget snickeri i Järnforsen. Som pensionär skapar han fortfarande saker med sina händer, men nu handlar det om järnvägsräls, tåg och hus i miniatyr. Han har byggt en modelljärnväg som kantas av historiska byggnader från Järnforsen.
– En del tycker att det är roligt att komma och titta på den. Vissa har ingen aning om hur det såg ut i samhället för länge sedan.
1906 invigdes en smalspårig järnväg mellan Vetlanda och Målilla som passerar Järnforsen. Den byggdes som en förlängning av Vetlanda-Sävsjö järnväg.
Nu var det många år sedan det gick några tåg på smalspåret förbi Järnforsen, men i Nils-Olof Peterssons miniatyrversion med nio millimeter brett spår fortsätter trafiken.
– Här är stationen, säger han och visar en rödmålad byggnad med vita knutar, stora fönster och svart tak.
– I Tälläng finns en station kvar. Jag mätte upp den så att jag fick rätt dimensioner.
Banvaktsstugan, järnvägshotellet, tre godsmagasin och Årena hållplats är andra byggnader som Nils-Olof Petersson har återskapat. Längs spåret står också Hultins kiosk.
– Där hade vi 100-årsjubileet för järnvägen. Huset finns kvar, men det är ganska mycket ombyggt.
I den gamla kioskbyggnaden finns numera en obemannad livsmedelsbutik, Järnforsens livs. Butiken invigdes så sent som i början av september.
En del andra byggnader finns inte kvar i verkligheten.
– Hultin och Karlsson var en diverseaffär som fanns i Järnforsen. Där kunde man köpa sill i tunna.
När Nils-Olof Petersson kör igång modelltågen, som han också har byggt själv, passerar de även Järeda kyrka, mejeriet, missionshuset, tre sågverk och den pampiga villan Heddas "Karlberg".
– Hedda var min gammelmormor.
Vilket hus var svårast att bygga?
– Det var nog järnvägsstationen. Det var svårt att hålla rätt mått, säger han och tillägger att Hultins kiosk också var knepig att få till.
Är du färdig med bygget nu, eller ska du göra fler hus?
– Det blir aldrig färdigt, men jag tycker att jag har fått med de viktigaste husen, säger Nils-Olof Petersson som inte utesluter att fler byggnader kan tillkomma framöver.