Köpte en van för ett fritt liv på rull i Europa

De sa upp sig från sina jobb och sålde allt för att resa – då slog corona alla deras planer i kras. Nu gör Maja Arvidsson och hennes flickvän Linnéa Andersson ett nytt försök med sin egenbyggda van.

Maja Arvidsson, Järnforsen, och Linnéa Andersson, Vimmerby, har valt ett liv på rull. Sex kvadratmeter van har byggts om till ett hem på fyra hjul. "Till en början var det ett tomt skåp, förmodligen en före detta målarbil, tror vi av all färg".

Maja Arvidsson, Järnforsen, och Linnéa Andersson, Vimmerby, har valt ett liv på rull. Sex kvadratmeter van har byggts om till ett hem på fyra hjul. "Till en början var det ett tomt skåp, förmodligen en före detta målarbil, tror vi av all färg".

Foto: Charlotte Madestam

Järnforsen2021-09-12 07:00

– Jag tycker vi förvaltat den här extra tiden vi fick hemma i Järnforsen och Vimmerby rätt bra ändå. Vi fick mer tid till att renovera och så har vi pluggat. Förutom att vi utvecklats har vi fått CSN, så vi kunnat överleva. Allt plugg har varit på distans, så det har fungerat bra, säger Maja Arvidsson.

Hon har svårt att dölja stoltheten, som tar sig uttryck i både lycka och glädje över livet de lever tillsammans och det de åstadkommit.

– Det är en sådan frihetskänsla, att ha det så här. Jag blir lätt uttråkad, på det här sättet kan vi förnya våra vyer precis när vi vill, säger Maja.

– Dessutom ville vi verkligen ha hund, genom att bo och resa så här kunde vi skaffa Koda, säger Linnéa.

undefined
De hade sagt upp sig från sina jobb och sålt allt för att resa – då slog corona alla deras planer i kras. Nu är tanken att Van_koda, som de döpt sitt fordon till, ska ta Linnéa, Maja och hunden Koda ut i Europa. Södra Spanien till att börja med.

 Inspirationen och längtan efter att skaffa ett hem på fyra hjul föddes under en långresa i Australien och Nya Zeeland. Efter månader som backpackers, testade de på livet i en camper. Där och då hittade de sin grej, så våren 2019 blev de ägare till Van_koda, som den fått heta.

– Då såg den inte alls ut så här, när vi gav oss ut med den första sommaren. Vi hade byggt sängstommen, men hade allt löst, fastspänt med spännband under vår premiärresa som gick till Norge.

Hösten kom, följt av vinter. Då ringer Majas telefon en dag, när hon befann sig i Stockholm.

– Det var Linnéa. "Jag har sagt upp lägenheten, vi flyttar ut om tre månader".

– Vi är rätt impulsiva, för oss var det inget konstigt utan det avgjorde, jag tänkte "nu kör vi".

undefined
Maja Arvidsson diskar upp efter vår kaffepaus. Ström till kaffebryggaren får man via ett cigarettuttag. På taket finns en solcell som driver ett 12v batteri som förser både spotlights, vattenpump, takfläkt och kylskåp med el. "Vi har gjort allt själva, förutom köksstommarna som är från IKEA", säger Maja.

De sålde allt de ägde och sa upp sig från sina jobb som sotare respektive butikssäljare. Nu väntade en långresa på obestämd tid i Europa – då slog corona till med full kraft och alla deras planer slogs i kras.

– Där stod vi utan vare sig lägenhet, saker eller jobb, säger Maja när vi slagit oss ner i sex välplanerade kvadrat. Maja uppkrupen i sängen tillsammans med Koda, Linnéa och jag på var sida om det lilla träbordet, där jag får ögonen på en bok med titeln "För den som reser är världen vacker".

undefined
Båda älskar det här fria livet. "Vi har rest runt i Sverige i sommar. På det här sättet kan vi förnya våra vyer och stanna till precis när och var vi vill". Inspirationen och längtan efter att skaffa ett hem på fyra hjul föddes under en långresa i Nya Zeeland.

Istället för att se den vackra världen drog de upp till Linnéas föräldrar i Vimmerby och byggde färdigt vanen – till att bli ett hem, precis så som de vill ha det.

– Vi har isolerat golv, tak och väggar som vi klätt med plyfaskivor och satt mosaik över diskbänken. Genom att sänka taket i hytten fick vi en extrahylla inifrån "bodelen" och vi har dragit el, så nu har vi spotlights, vattenpump, takfläkt och kylskåp som går på 12v batteri som laddas från en solcell på taket. Allt har vi gjort själva, utan köksstommarna som är från IKEA.

undefined
Välplanerade sex kvadrat. Allt är planerat in i minsta detalj. Under ena sittbänken är garderoben, under andra toaletten. Mitt emellan, under sängen ryms kylskåpet.

Så tiden har förvaltats väl, som Maja var inne på.

– Under sommaren har vi rest runt i Sverige, då fick vi möjlighet att känna efter vad vi behövde – och vad som var onödigt och kunde ge plats till annat. Vi hade kunnat bo i den även över vintern, men av bekvämlighet har vi flyttat runt hos släkt och vänner, så kunde vi passa på att umgås också.

Med dubbla vaccindoser är de redo att anta nya utmaningar. Om några veckor planerar Maja och Linnéa initialt rulla mot Spanien, med målet att leva och bo på sydligare breddgrader.

– Linnéa har börjat en ny tvåårig utbildning, jag är klar om ett halvår. Sedan vet jag inte vad jag ska göra, säger Maja.

– Du får dra in CSN Linnéa så blir jag van-wife, tillägger hon och skrattar. Eller avocadobonde.

Där lämnar jag tjejerna, fullt säker på att de kommer klara sig bra. Ha det roligt och leva livet.

undefined
Köket byggdes av IKEA-stommar. Där kläddes plyfaskivan med mosaik, som höjer trivseln ytterligare.
Tips inför köp av van

Många drömmer om att göra precis som Maja Arvidsson, 25 och Linnéa Andersson, 28.

Inför köp – här kommer lite att fundera på:

• Tänk inte på vilka vans andra köpt, utan fundera över vad du ska ha din till. 

• Är det viktigt att kunna stå upp i bilen?

• Hur många bältade platser behövs?

• Önskas fast kök eller räcker stormkök?

• Kommer du köra på otillgängliga platser, då kanske fyrhjulsdrift är viktigt.

• Har du skrymmande hobbys, då vill du kanske få plats med skidor, golfset eller vindsurfingbräda?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!