Unik renovering gav massor av ny kunskap

Resultatet blev inte bara en unik renovering. Den gav också massor av ny kunskap. Eller rättare sagt, den återupplivade sedan länge bortglömt kunnande.

Liselotte Jumme, Thomas Gustafsson, Jörgen Petersson och Johnny Sigvardsson gläds åt resultatet. Den unika kalkputsningen från Öland ger kyrkan en levande fasad.

Liselotte Jumme, Thomas Gustafsson, Jörgen Petersson och Johnny Sigvardsson gläds åt resultatet. Den unika kalkputsningen från Öland ger kyrkan en levande fasad.

Foto: Olof Carlson

Järnforsen2021-10-03 12:00

– Kyrkan är nu återställd till hur den såg ut när den var nybyggd på 1770-talet, säger Liselotte Ljumme, byggnadsantikvarie. Med kvadermålningar och allt. 

Det som ger kyrkan sitt speciella utseende är att hela långskeppet och sakristian är putsat med kalk från Öland. Utan något tillsatt pigment. Det gör att fasaden får ett levande utseende med otaliga färgskiftningar åt gult och brunt. 

– Det beror på att kalkputsen är olika tjock, säger Thomas Gustafsson, som jobbar för entreprenören som gjort jobbet.

– Det gör att putsen tar till sig olika mycket fukt.

Han förutspår också att fasaden kommer att åldras med stil, att den blir mer och mer levande efter hand som tiden går.

– Det är vad jag vet första gången som en hel kyrka har putsats med ölandskalk, säger Liselotte Jumme, som syftar på i modern tid.

Att få upp det här annorlunda materialet har krävt en speciell teknik. Hela långskeppet och sakristian är putsat för hand. Ett jobb som satt hantverkarnas skicklighet på prov. De har fått tillfälle att återskapa gammal bortglömd kunskap.

Den unika dekormålningen är också återskapad. I alla fall delvis. Ett av fönstren på sakristian har behållits i konserverat fyndskick, men på andra fönster har dekoren återskapats, liksom att hörnen fått de imiterade hörnstenarna, kvadermålning som det kallas.

På onsdagen gjorde slutbesiktning av kyrkan, som klarade sig med flygande fanor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!