Full förare får sitta i fängelse

Lastbilschauffören hade 2,46 promille alkohol i blodet när han körde på riksväg 47 i Vetlanda och Hultsfreds kommun. Vansinnesfärden tog slut i Järnforsen – när lastbilen brakade in i en trädgård. Nu döms föraren till fängelse.

Den 17,5 meter långa lastbilen hamnade i en trädgård.

Den 17,5 meter långa lastbilen hamnade i en trädgård.

Foto: Räddningstjänsten

Järnforsen2022-02-24 21:30

Det var den 21 januari i år som det utspelade sig dramatiska scener längs riksväg 47. Flera vittnen har berättat att lastbilschauffören vid upprepade tillfällen var nära att krocka med mötande trafik. Bland annat genom att köra på fel sida om vajerräcket i två mil.

Färden tog alltså slut i Järnforsen. Vid 17-tiden på eftermiddagen hamnade lastbilen halvvägs in i en villaträdgård, i anslutning till Videbrovägen.

Olyckan skapade stor uppmärksamhet på orten och räddningstjänst/polis larmades till platsen. Blodprovet visade att föraren hade 2,46 promille alkohol i blodet cirka 45 minuter efter olyckan.

I förhör har den 49-årige mannen nekat till att han drack någon alkohol före eller under färden. Istället drack han fyra liter öl direkt efter olyckan, vilket förklarar den höga promillehalten enligt mannen. Att han körde så vingligt berodde på att han var trött och hade tagit för mycket medicin.

Den förklaringen köper inte tingsrätten. Enligt domen är det fastställt att lastbilschauffören inte hade möjligt att dricka så mycket alkohol efter olyckan som han påstått. Trovärdiga vittnen har berättat att han drack ur en mugg en-två gånger. Inte mer än så.

Mannen döms nu för grov vårdslöshet i trafik och grovt rattfylleri. Straffet blir fängelse i sex månader.

Dessutom ska han betala 23 500 kronor i skadestånd till villaägaren, på grund av skadorna i trädgården.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!