Vart tar eleverna vägen när skolan stängs?

Eleverna från numera nedlagda Järnforsens skola skingras. Kompisgänget från den lilla skolan splittras åt flera håll.

Nu är det klart vart eleverna i Järnforsen skola tar vägen efter nedläggningen.  Det lilla kompisgänget som gått på skolan splittras och har valt flera olika skolor. Fast de flesta går till Prolympia i Virserum.

Nu är det klart vart eleverna i Järnforsen skola tar vägen efter nedläggningen. Det lilla kompisgänget som gått på skolan splittras och har valt flera olika skolor. Fast de flesta går till Prolympia i Virserum.

Foto: Olof Carlson

Järnforsen2023-07-14 05:00

Fem av dem går vidare till Prolympia i Virserum, två fortsätter sin skolgång i Virserum. Ytterligare två har valt Jönköpings län.

– En till Nye och en till Kvillsfors, berättar barn- och utbildningschefen Martin Snickars. Två har också valt Silverdalens skola, eftersom de bor åt det hållet. 

– Bara två har valt att gå i Målilla Skola, trots att de har gått där två dagar i veckan och redan känner eleverna där, fortsätter han.

En elev har flyttat ifrån Järnforsen och kommunen.

När det gäller sjätteklassarna så har de också valt skola. Precis som tidigare, tre av dem vill gå högstadiet på Prolympia och två väljer Albäcksskolan i Hultsfred.

Direkt efter kommunfullmäktigebeslutet att stänga skolan i Järnforsen gick barn- och utbildningsnämnden ut med information till de berörda familjerna.

– Vi skickade ut både information om beslutet och blanketter för att välja skola, säger Martin Snickars. Alla utom en har svarat och gjort sitt val. 

En knäckfråga i sammanhanget har varit skolskjutsarna.

– Utan skolskjuts skulle eleverna inte kunnat utnyttja det fria skolvalet, säger Martin Snickars. Så det har vi löst nu. Prolympia ordnar skjuts till Virserum och länstrafiken till Målilla. Så det ska fungera.

Barn- och utbildningsnämnden har också haft en intensiv dialog med Prolympia och övriga skolorna inför den här nedläggningen.

– Det är viktigt att vi gör en bra överlämning, säger Martin Snickars. Så de andra skolorna är redo att ta emot de nya eleverna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!