Sedan tidigare står det klart att Alight och Neoen ska uppföra Sveriges hittills största solcellspark, med en effekt på 100 megawatt, på Hultsfreds flygplats. Samtidigt planerar Helios Nordic Energy och Nordic Solar en solcellspark på 70 megawatt strax söder om flygplatsen.
Eolus Vind har i stället siktat in sig på ett område i närheten av Fröreda vindpark mellan Järnforsen, Kvillsfors och Pauliström. Något som gör det möjligt att kombinera vindkraft och solkraft.
– Solparken och vindparken ger inte effekt ut på nätet samtidigt. Det är väldigt få timmar på året som det blåser mycket och solen skiner mycket. Då kan man använda den anslutningen på ett mycket effektivare sätt. Det är bra för alla parter och minskar också behovet av andra ledningar upp till överliggande nät, säger Ulrik Pettersson och fortsätter:
– Det borde göras mycket mer i Sverige. Vi tittar väldigt mycket på att försöka få ihop sådana här hybridparker.
Eolus Vind har funnits sedan 1990 och är i grunden ett vindkraftsbolag.
– På senare år har vi börjat med solcellsparker också.
Fröreda vindpark, som invigdes 2016 och består av sju vindkraftverk, byggdes av Eolus Vind. Bolaget sålde sedan verken till Region Skåne och Sundbybergs stad.
Nu planeras Fröreda solcellspark på ett 47 hektar stort område som bedöms kunna rymma solpaneler med en total effekt på 47 megawatt.
Eolus Vind räknar med att satsa mycket pengar i Hultsfreds kommun.
– Det är en stor satsning, men jag vågar inte ge en siffra på pengar, säger Ulrik Pettersson och tillägger:
– Men det är hundratals miljoner.
Det aktuella området ligger på skogsmark där skogen nyligen har avverkats.
– Därför är det ett bra ställe att installera solceller på. Sedan kommer vi givetvis att göra en naturvärdesinventering på området för att se vilka naturvärden som finns som vi behöver ta hänsyn till. Men normalt sett är det mindre naturvärden i nyavverkad skog än vad det är i mycket annan skog.
Avverkades skogen med tanke på solcellsplanerna?
– Nej, det var gjort innan.
Eolus Vind har lämnat in en anmälan om samråd enligt miljöbalken till länsstyrelsen. Nyligen beslutade länsstyrelsen att förbjuda den anmälda åtgärden i väntan på beslut, samtidigt som bolaget föreläggs att komplettera sin anmälan senast den 1 april.
– Det är ett så kallat tillfälligt förbud. De vill att vi gör naturvärdesinventeringen som vi ändå tänkte göra. Sedan har de lite kompletterande frågor, säger Ulrik Pettersson.
Är det vanligt att ni får den typen av beslut från länsstyrelsen?
– Ja, det är ändå relativt vanligt. Det får man se som en del i processen. De talar om vad de tycker att vi ska utreda, för att de ska kunna ta ett beslut sedan.
Målsättningen är att solcellsparken ska vara i drift 2027, om det löser sig med både miljötillstånd och anslutning till elnätet.
Är det enklare att få tillstånd för solcellsparker än vindkraftsparker?
– Det är en lite annan process. Det finns inget kommunalt veto för solcellsparker. Däremot är det en större markyta som blir påverkad. Det måste man titta på.
Har ni planer på fler solcellsparker i närheten av Hultsfred?
– Ja, det har vi. Det kommer att komma fler i närområdet i Fröreda.
Var då?
– Jag vill inte släppa det innan vi har informerat närboende. Vi informerar de som har mark i närheten av området. Jag vill ha den kontakten med dem först.