– På grund av kylan ligger vi efter, vi hade mer djur ute vid den här tiden förra året. Det är först nu det börjat växa lite.
Sten-Åke Karlsson driver jordbruk med lösdrift och har för tillfället 180 kor och ungdjur på gården i Jernudda utanför Hultsfred.
Redan på sensommaren förra året var han orolig över att inte fodret skulle räcka över hela vintern och precis som han befarade blev det tufft. Han har varit tvungen att komplettera med inköpt grovfoder och nu har man tömt allt man kan på fodersidan.
– Ändå fick vi en rätt bra sista skörd under sista halvan av september. Det underlättade mycket, samtidigt som jag valde att inte plöja upp vallen i fjol, det vågade jag inte, utan lät den övervintra så jag kan ta skörd på den i år. Den tog förvisso också stryk på grund av torkan, men jag har hjälpsått den nu i vår.
Enligt nya uppgifter från föreningen Sveriges mjölkbönder ledde fjolårets torka till att de totala foderkostnaderna för varje mjölkko ökat med 10 000 kronor på ett år. Sten-Åke märker också av kostnadsökningarna, även om han inte kan säga att de är riktigt så mycket högre.
– Samtidigt måste man vara rättvis och säga att Svenska Lantmännen och Arla gjort vad de kan för att hjälpa oss mjölkbönder. Vi brukar vanligtvis få runt åtta öre per levererad liter mjölk i efterlikvid av Arla, men i år betalades hela vinsten ut, vilket gav oss mjölkbönder ett fint tillskott i mars på 20-23 öre per liter.
– Samtidigt som slakterierna låg kvar på samma pris för köttet. En stor eloge till dem, de kunde sänkt priset med tanke på mängden djur som slaktades.
Men nu måste det bli en bra skörd i år, understryker Sten-Åke, som gläds över att kunna släppa ut djuren på lördag. Det sker under lite extra festliga förhållanden, där allmänheten bjuds in till kosläpp.
– Förra året var första året vi deltog i Arlas kosläpp. Det var riktigt uppskattat, vi räknar med att det kom runt 300 personer, inte minst barnfamiljer, och utifrån föranmälningarna tycks det bli större intresse i år.
Vad ser du för fördelar med att bjuda in allmänheten till din gård?– Det är roligt att få visa upp gården och verksamheten, det är ju rätt nyligen som jag satsade på nytt djurstall med lösdrift, så det känns viktigt att visa upp att också lantbrukare kan vara ett framtidsyrke.
– Sedan tycker jag det är angeläget att konsumenterna får se hur djuren har det, att de har det bra. Så kan man samtidigt belysa vikten av att välja svensk mat.
Eventuella hot från aktivister oroar dig inte?– Nej, men vi har ändå fått en del restriktioner kring hur vi ska förhålla oss om gården besöks på lördag och jag vet de bönder som vill att deras event övervakas av polisen. Men orolig vill jag inte säga att jag är.