Johan lärde sig spela på gehör i trygg miljö

Från ett av husen i Vråka hörs allt som oftast stråkmusik. Det är här som folkmusikern Johan Hedin bor. Nu fyller han 50 år.

Det har hittills blivit 30 skivor i olika konstellationer under Johan Hedins karriär.

Det har hittills blivit 30 skivor i olika konstellationer under Johan Hedins karriär.

Foto: Kristina Westring

Familj2019-12-07 10:00

I utkanten av Vråka by ligger ett stort rött hus. Det byggdes för många år sedan av Nationaltemplarorden, en nykterhetsorganisation, med biosalong. Sedan dess har huset varit sommarstuga. Hit flyttade Johan Hedin med sin familj för tolv år sedan och renovering har pågått från dag ett. Vardagsrummet, med en takhöjd på minst fem meter, upptar halva huset. I en nymurad eldstad sprakar björkved och runtom i salen står olika instrument. Vi slår oss ner i mjuka soffor och Johan Hedin serverar svart kaffe.

– Jag är ute och spelar en hel del. Det blir mycket resande och det var viktigt med ett bra boende för Märta och barnen. Här i närheten finns hennes familj och släkt. Huset var omodernt och oisolerat, men vi ville ha stora ytor. Vi har i princip byggt ett nytt hus runt den gamla stommen.

Johan Hedin är en världsturnerande musiker och hans huvudinstrument är nyckelharpa. De senaste 22 åren har han, i olika konstellationer, besökt 33 länder och gett sammanlagt 1 300 konserter. Johan Hedin är en av de ledande inom sitt gebit. Tillsammans med Esbjörn Hazelius, sångare och multiinstrumentalist, har han släppt tre skivor "Om du ville människa heta" (2011), "Sunnan" (2014) och "Jorland" (2018). Duon Hazelius Hedin blev utsedda till årets grupp på Folk och Världsmusikgalan 2012 och de nominerades till en grammis 2019 i kategorin Årets folkmusik. 

– I år har vi testat en helt ny grej, akustiska huskonserter i hemmiljöer. Det är alltså en privatperson som tar emot i sitt vardagsrum. Det har varit jättekul och speciellt.

Våren är nästintill fullbokad. Med Hazelius Hedin blir det konserter i Tyskland och Norge. Med Ida Meidell Blylod, folkmusiker och barockviolinist från Umeå, kommer Johan att spela på Malmö folk och Umeå folkmusikfestival. Sedan blir det konsert på Allégården i Göteborg med Pelle Björnlert och flera andra musiker. 

– Det är kul och utvecklande att spela i olika grupperingar.

De senaste året har resor ut i Europa skett med tåg. 

– Jag är inte så lockad längre av att resa till USA till exempel, dels är det tidsomställningen, men främst med tanke på miljön, jag vill helst inte flyga. När vi nyligen turnerade i Tyskland testade vi tåg och det gick bra, även om det är omständligt med bokningar. Man blir lite av en reseexpert efter ett tag. 

Nya låtar skapas ofta på resorna. Johan berättar att han först bestämmer ramarna, takten och tonart, sedan hittar han på en melodi. Inspirationen kan komma från något han har hört, kanske en häftig rytm. Det kan bli något traditionellt, nyskapande eller ett experiment med folkmusik i grunden. 

Men vad är en nyckelharpa egentligen? På soffbordet framför oss ligger instrumentet. Den är av trä, har strängar och en lång rad med tangenter, de så kallade nycklarna. En stråke används för att få fram ljudet. När nycklarna pressas in ändras tonhöjden. Instrumentet ger en klang av vemod. 

– Den här har min pappa byggt. Det var så mitt intresse startade. Jag var i 11-årsåldern och pappa kom på att han skulle bygga en nyckelharpa. Det var spännande att följa arbetet och när den blev klar började jag spela på den.  

I samma veva gick Johans föräldrar med i ett spelmanslag i Nybro. Johan följde med och i den gemytliga folkmusikmiljön grundlades hans intresse. Han lärde sig spela polskor, vals och schottis genom att lyssna och vägledas av de äldre. Senare började Johan på Kulturskolan i Kalmar, för att få kläm på det där med noter. 

– Det var inte så bra i början, läraren var sträng och jag blev nervös. Gehör var mer min grej, men jag lärde mig till slut. 

På gymnasiet valde Johan elektronik som följdes av ett års mediastudier på en folkhögskola. Fritiden fylldes med folkmusiken. 

– Det var efter en barockfestival i Malmö som jag bestämde mig för att satsa på musiken. Jag fick höra Musica Antiqua från Köln. Det golvade mig totalt. Sådan power och spets i spelet.

Johan började på Härnösands folkhögskola och under ett sommarlov reste han och en vän till Paris och spelade på gatorna. 

– En snubbe kom fram och frågade om vi ville vara med och lansera en skådespelerska och artist från Hollywood. Det lät ju spännande tyckte vi. Det blev fyra varv runt USA under ett års tid. Sedan flyttade jag till Stockholm och började på Kungliga musikhögskolan. 

Det lossnade när Johan kontaktades av Warner music och släppte sin soloplatta "Angel archipelago". 

– Det har hittills blivit 30 plattor i olika band. 

Johan Hedins intresse för folkmusik startade när hans föräldrar gick med i Nybrobygdens spelmän. Då var Johan runt 11 år.
Johan Hedins intresse för folkmusik startade när hans föräldrar gick med i Nybrobygdens spelmän. Då var Johan runt 11 år.
Grattis!

Johan Hedin

Fyller: 50 år den 10 december. 

Familj: Märta Hedin som driver Lilla Återbruket i Vråka, barnen Manda, 18 år, Isak, 15 år,  och Meja, 10 år.  

Bor: I Vråka, kommer från Trekanten, en by väster om Kalmar.  

Yrke: Folkmusiker, riksspelman. 

Läromästare: Bengt Lövberg, Håkan Andersson och Pelle Björnlert.   

Så firar jag födelsedagen: "Ingen uppståndelse. Med den närmaste familjen". 

Så kopplar jag av: Hemma i soffan, låta bli att boka in grejer, bygga eller konstruera något.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!