57 konstnärer bjuder in till konstronda

Under Kristi himmelsfärdshelgen öppnar 57 konstnärer på Höglandet upp sina hem, ateljéer eller separata utställningar för allmänheten.

26 maj 2019 15:00

Förebilden var Österlen när konstnärer drog igång en egen konstronda på Höglandet. Och det kom inte att bli någon dagsslända. Det årliga evenemanget nu är inne på sitt 27:e år.

– Vi jobbar med att bredda konstformerna och få med oss nya och yngre konstnärer, Garbis Sarafian, ordförande i Höglandets Konstronda.

I år deltar 57 konstnärer runt om på Höglandet.

Garbis Sarafian berättar att målad konst dominerar följt av keramik, smyckeskonst, skulptur och foto.

– Vi tycker att vi har en hög kvalité och en stor bredd, beskriver han.

Konstnärerna är från hela Höglandet men flest deltar från Eksjö och Nässjö.

Att man som besökare bjuds hem till konstnärer och deras egna ateljéer har lovordats genom åren.

– Vi har förstått att många uppskattar när konstnärer öppnar sina hem. Det är en otrolig fin möjlighet att titta på konst, inte minst för folk som är intresserade av konst men som inte känner sig riktigt bekväma att gå in på museum eller ett konstgalleri. Här kan man se vad konstnärerna sysslar med och det är väldigt generös stämning och öppen atmosfär. Folk bjuder på kaffe, beskriver han.

Konstnärerna deltar också i en samlingsutställning.

Eksjöbon Bo-Kenneth Knutsson har en permanent Albert Engströms utställning i Ljusboden i Hult. Under konsthelgen visar han bland annat träsnideri.

– Jag har tyckt om att teckna och slöjda sedan barnsben, säger han.

På närbelägna Kristallen i Bruzaholm ställer Karin Sjögren ut bland annat konst i akryl, tempera, torrpastell och textil.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ivonne Svahn